20 странни закона за семейния живот, които са в сила

Александра Зайцева, kp.ru

Легенди за най-нелепите закони се носят в Европа и Америка. Може да е нещо безобидно, като нормата, че не можете да влезете в английския парламент в броня. Свалете си бронята, оставете я в гардероба, делово влезте в парламента. Или във Франция е забранено паркирането на летящи чинии в лозя. Съгласете се, дори скутер е трудно да се паркира в лозе, така че забраната като цяло е правилна. Или американският щат Мейн, където е незаконно да държите украсената си коледна елха в дома си след 14 януари. В Тексас не можете да доите нечия чужда крава. А в Колорадо е незаконно котка да тича по улицата, освен ако няма отзад габаритни светлини…

Но какво ще се случи, ако става дума за взаимоотношения между мъжете и жените? Ето ви една селекция от понякога странни и понякога диви правила, които не са официално отменени. Ако сте по тези места, ще трябва да се съобразите с тях.

Великобритания

Бракът може да се сключи само в църква, в кметството или у дома, но под покрив. В природата – при никакви обстоятелства. Не можете дори да го направите в собствената си градина. Забравете за размяната на пръстени на морския бряг по залез слънце.

Франция

Булката има правото да регистрира брак с починал. Законът е формализиран по време на Първата световна война, така че жените да могат да получават обезщетения за войник – годеник, загинал на фронта. Но оттогава цели тълпи от роднини си загубиха наследството благодарение на проницателните булки-вдовици. Така че сега тези бракове изискват специално разрешение от президента на Франция. И булката трябва да му докаже, че починалият наистина е планирал да се ожени за нея.

***

Ако родителите са против сватбата на децата си, те могат да подадат протест и въпросът ще завърши с развод. Дори не се опитвайте да спорите, деца – мама и татко знаят по-добре как да го направят.

Прованс

Има един древен закон на Аквитания, който все още е в сила, че стадо кози има право да минава през брачната спалня два пъти годишно. Не питайте защо.

Египет

Точната сума на цената за булката, която съпругът прехвърля на страната на съпругата си (на нея и нейните роднини), е включена в брачния договор. В случай на развод тя ще получи тези пари.

САЩ, Айова

Една целувка не може да продължи повече от 5 минути.

Салем, Масачузетс

Семейните двойки могат да спят голи само в дома си. В хотел или под наем – при никакви обстоятелства. Въпросът кой проверява това трябва да се зададе на американците.

Лос Анджелис

На родителите е забранено да къпят две деца в една и съща вана едновременно.

Вашингтон

Забранено е да се преструвате, че родителите ви са богати.

Делауеър

Ако се докаже, че бракът е сключен след спор, той се прекратява.

Полуостров Кейп Код

Мъжът може да се ожени, само след като убие шест коса или три гарвана. Жителите на града са гласували за това през 1771 г. С каквото и да са ги дразнели птиците тогава, дали са яли от реколтата или са правели нещо друго – това е потънало в забрава.

Уичита

Ако съпругата не се разбира със свекървата си, двойката ще бъде разведена.

Охайо

Жените не трябва да носят лачени обувки, за да не гледат мъжете как се отразява бельото им в тях.

***

Жените не трябва да се събличат пред портрета на мъж.

Аризона, Уисконсин, Илинойс, Индиана, Мейн, Юта

Братовчедите могат да се женят без проблеми, ако са над 65 (в Илинойс – ако са над 50).

Върмонт

За да носи зъбни протези, съпругата трябва да получи писмено разрешение от съпруга си.

Хартфорд, Кънектикът

На двойките е забранено да се целуват и прегръщат на обществени места в неделя.

Пенсилвания

На съпругите е забранено да замитат прахта и мръсотията под килима у дома.

***

В една къща не могат да живеят повече от 16 жени – това се смята за публичен дом.

Япония

След развод мъжът може да се ожени повторно веднага, но жената трябва да изчака шест месеца.

Кой е измислил всичко това и защо?

Факт е, че в много държави има прецедентно право. В някои случаи се разглежда нечий чисто личен въпрос. И съдията определи, че цялото стадо кози може да мине през нечия спалня на Коледа и Великден – и това е всичко, Има прецедент. А това означава, че решението на този съдия става общо право за всички – така е устроена правната система в тези страни.

Между другото – Начин за алчните и мързеливите

Най-лесният начин да женитба е онлайн бракът в Юта. Той е признат в много страни, включително и в Русия. Двойката влиза в специален уебсайт, попълва формуляри, посочва двама свидетели, прави си селфи и го изпраща в Юта заедно със сканирани паспорти. Трябва да закупи и така наречения „лиценз за брак“ (за $150), и неговият номер се изпраща по имейла. Избира се дата за онлайн конференция, към която по желание може да се включат всички роднини, дори прабабата от Тутракан. Специален чиновник произнася реч (още $34 за него), двойката полага брачните обети, свидетелите потвърждават, че всички са видели и готово. А документите – по пощата.

Едно предупреждение: при развод трябва да се отиде в Юта и да се формализира всичко там лично.

Шок!

В Алабама забраната за брак между бели и чернокожи съществува до ноември 2000 г. И дори когато е отменена с общо гласуване, 40% от жителите на щата подкрепят запазването на тази забрана.

(Превод – Павел Павлов)

Posted in Вашите истории and tagged , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *