Оръжейното дружество "Кинтекс"

Плащането на „Кинтекс“ към фирма в Дубай отива в прокуратурата

Документите, които отразяват финансовите операции на държавния оръжеен търговец „Кинтекс” към офшорни зони, да бъдат незабавно изпратени на прокуратурата. Това разпореди днес министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Предполага се, че те съдържат достатъчно данни за извършено престъпление.

От Министерството на икономиката и индустрията припомнят, че на 11 август тази година ДАНС влезе в „Кинтекс“ и по-късно бе потвърдено, че за един ден от него са платени около 800 000 лева на  компания в Дубай.

По инструкции на фирмата от офшорната зона, от държавното оръжейно дружество са превеждани големи суми към частни български фирми и юридически лица на Балканите – при това към този момент не е ясно какво отношение имат те към дейността на „Кинтекс“.  Вероятно тези дестинации са избирани, за да се заобиколят щателни банкови проверки, които са задължителни, когато се касае за сделки на оръжейни фирми с офшорни контрагенти.

Чрез ползването на финансови посредници контролните процедури са били съкратени –  това е направено най-вероятно, за могат да преминат преводите в броените дни между смяната на предходния министър на икономиката Корнелия Нинова със сегашния Никола Стоянов,  поясняват от министерството. Оттам разчитат на добросъвестна и навременна прокурорска проверка.

Posted in Какво ново, Право и ред and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *