проф. Пламен Киров, снимка БГНЕС

Професор Пламен Киров: Край, изгорени са мостовете в парламента

„Това изглежда край на управлението.“

С тези думи  професорът по конституционно право Пламен Киров  коментира решението на партия „Има такъв народ“ да напусне кабинета.

„Всичко може да се очаква, но ми се струва, че в конкретния случай са изгорени мостовете за всяко взаимодействие и в парламента, да не говорим за изпълнителната власт. Трябва да си дават сметка българските политици, че така не се говори – личностни нападки не трябва да се правят.  Защото утре може да се наложи в парламента да се води диалог, за са се приемат антикризисни мерки и да се актуализира бюджета“, заяви  проф. Киров пред БиТиВи.

Според него случващото се не е изненада.

„Тези хора си нямат доверие, нямат доверие от момента, в който са направили четворната коалиция. Те не се понасят  личностно персонално“ – обеляза професорът.

„Това правителство дойде на власт с една доста мъглява програма. Всъщност то така и не внесе програма в парламента, а при широки коалиции това е задължително. Самото споразумение между партньорите в коалицията е доста мъгляво. Ако си спомняте, водеха се някакви преговори в някакъв мол като на като на пазар. Някакви секторни политики се обсъждаха на някакви групи от експерти“, припомни той.

По негово мнение да се управлява с малцинство в парламента е изключително трудно – предвид специфичната политическа ситуация и кризите.

„Най-вероятно ще има вот на недоверие, защото такава е парламентарната логика. Новите четирима министри трябва да бъдат гласувани и тогава ще се види дали в парламента има подкрепа. Ако този опит на се провали, почти сигурно е, че ще има вот на доверие, иначе ще излезе, че в парламента няма истинска опозиция“, коментира още бившият конституционен съдия.

Posted in Власт и съпротива, Какво ново, Свободни в словото and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *