Президентът: Петков е премиер, а не куриер

„Той не е куриер, а премиер.“

С тези думи президентът Румен Радев упрекна Кирил Петков, който през Министерския съвет взе решение Френското предложение за преговорна рамка между Скопие и Брюксел да бъде внесено в Народното събрание.

Държавният глава не спести критики срещу правителството, че не е успяло да изработи българско предложение по темата за Република Северна Македония.

„Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение“ – категоричен бе държавният глава, упреквайки Кирил Петков, че е прехвърлил отговорността по темата за Република Северна Македония на парламента.

Румен Радев определи предложенията на Франция за преговорна рамка между Скопие и Брюксел като стъпка в правилната посока, но посочи, че трябва да бъдат изяснени още много въпроси преди България да вдигне ветото си.

По думите му: „Вписването на българите в Конституцията преди началото на преговорите е задължително, но не достатъчно условие. Не по-малко важно е да има ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история, за възстановяване на разрушени паметници и знаци на българщината по тези земи, за опазване на българското културно историческо наследство, за изкореняване на езика на омразата, за реабилитация на всички жертви, репресирани само заради това, че са продължили да се наричат българи.“

И именно по тези въпроси президентът Радев очаква правителството да изисква ясни механизми и гаранции и да отстоява българския интерес.

Posted in Власт и съпротива, Какво ново, Свободни в словото and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *