Николай Стайков: Нищо не се е променило в Борисово-Пеевската държава

„Ако имаше външен дизайн за случващото се в България, то нямаше да има толкова вътрешно напрежение“, каза в интервю за предаването “Политически НЕкоректно“ по БНР разследващият журналист Николай Стайков, съосновател на Антикорупционния фонд. Той подчерта, че е неизбежно да има влияние на фактори и като такъв той посочи списъка „Магнитски“, който е „нарушил досегашния комфорт – институционален, медиен и политически, на недосегаеми досега лица и политически партии“.

„Дори в най-корупционните министерства нямаме нахъсаното осветяване на схеми, на съмнения, на замеряния на прокуратурата с папки и с документи… Още през 2021 година стана ясно, че между говоренето за корупцията и практиката има видимо разминаване и след цялата пукотевица – смяна на правителства, умора, медиен шум, много неща останаха незабелязани. Например – в рамките на управлението на това, което условно наричаме „промяната“, приключи данъчната проверка на Делян Пеевски, веднага след санкционирането на „Магнитски“. Тази проверка трябваше да стане знакова в рамките на НАП, която има международни инструменти да събира информация. Тази проверка приключи тихомълком и с положителен резултат за г-н Пеевски“, посочи Стайков.Бой

Той допълни, че по време на обсъждането на антикорупционните промени не е видял нито един истински недоволен и притеснен политик, което е подхранило опасенията му, че скоро няма да видим „светло некорупционно бъдеще“.

„Не видях диагностика на истинските проблеми в правосъдието. А правосъдието е сграда, пропита от токсична смес от политическа зависимост, ненаказана корупция и изявен вътрешен конформизъм, подчинение към ръководството на прокуратурата“.

По думите му основните бухалки в държавата са прокуратурата, ДАНС и антикорупционната комисия и нищо не се е променило в Борисово-Пеевската държава.

„Регулаторите и овакантените постове са бонбоните на масата, които се разпределят, за да се заформи бъдещото статукво, което да изпълнява общите управленски цели“.

Прогнозата му за ДПС е, че скоро ще стане ясно кой е шефът – Ахмед Доган или Делян Пеевски.

Posted in Власт и съпротива, Какво ново and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *