ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Мечката – 10.06.1995

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

Една и съща воля погубва шефовете на ВИС-2 и на Първа частна милиция

ШЕФЪТ НА ПЪРВА ЧАСТНА МИЛИЦИЯ Георги Николов-Мечката става жертва на неизвестен убиец. Почеркът му напомня килъра, които отнема живота на шефа на ВИС-2 Георги Илиев.

Според криминалисти съвпадението не е случайно и подсказва, че двамата герои на прехода са ликвидирани по една и съща воля. Бие на очи и пълното покритие на интересите на двамата бивши спортисти в доходоносния туристически бизнес.

Две седмици след разстрела на Васил Илиев брат му Георги посещава Бургас за делови преговори с Мечката. Става дума за апетитни парчета от морските курорти.

Денонощие преди да умре, Георги Николов празнува в Слънчев бряг по случай откриването на луксозната дискотека
„Айсберг“. На бляскавия купон домакинства лично той, а сред гостите са Георги Илиев, депутати от БСП и Българския бизнес блок на Жорж Ганчев. Никой не подозира, че скоро ще има кръвопролитие.

Подземният свят у нас е като голямо село, в него всички се познават – заявява пред „Труд“ един от „борческите“ застрахователи, представяйки се с малкото си име Сашо. – Трима са, които приемат да си цапат с убийства ръцете. И тримата можете да ги видите през вечер, ако не в морската дискотека „Айсберг“, то в софийската „Нерон“. Един от тях след убийството на Мечката се скарал с някого и викнал: Аз Мечката преборих, та теб ли бе, леке?!

Сашо обаче не си е и помислял да иде да даде показания в полицията.

Животът ми е мил все още – казва той. – Да ида при ченгетата? То значи още на другия ден да си видя и трите имена в пресата.

Делото за убийството на Георги Николов е спряно до издирване на извършителя, съобщава по едно време следователят Владимир Джамбазов. По-късно разследването се прекратява окончателно.

ШЕФЪТ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА ОХРАНИТЕЛНА ФИРМА по Южното Черноморие е убит с два куршума на 10 юни 1995 година в Бургас.

Изстрелите проехтяват в 19,30 часа, когато той е пред спортния клуб „Атлант“ в комплекс „Славейков“ до черното си „Порше Кабрио“. Чувайки гърмежите, негови хора, трениращи в залата, изскачат навън моментално.

Ще ви изтрепя, ще ви избия! – вика раненият, опитвайки се с длан да спре кръвта, шуртяща от дупка в главата му.

Качен веднага в микробус, той е откаран в бургаска болница. Към 21 часа издъхва, независимо, че е невероятно силен физически.
Двата куршума са проникнали в мозъка на 28-годишния мъж, става ясно след аутопсията. Първото парче олово е влязло откъм ухото отзад в главата и е излязло отпред през лицето. Другото е минало през челюстта, засягайки сънната артерия – също както при Крушата.

Разстрелът става пред очевидци. Две жени са видели убиеца и го описват. Според тях той е „облечен в светлосив анцуг, много слаб, висок около 180 см, късо подстриган, светлорус, с пъстри очи, тясно продълговато лице и щръкнали уши.“ По това описание е направен компютърен портрет на престъпника, но напразно.

Уточнен е и видът на оръжието, отнело живота на първия частен милиционер. Два куршума от пистолет АП пронизват жертвата, третият се забива в арматурното табло на поршето. Седмица преди да бъде ликвидиран, Николов е неотлъчно следен. Точно от седем дни преди да загине, той започва редовно да паркира колата си пред входа на „Атлант“. Горе-долу по това време спортният комплекс е нает от неговата Първа частна милиция (ПЧМ), за да служи за седалище на фирмата и за тренировъчна зала за служителите.

КАКВО СЕ ЗНАЕ ЗА ГЕОРГИ НИКОЛОВ И ПЪРВА ЧАСТНА МИЛИЦИЯ? Мечката е бивш щангист и полицай. Възпитаник е на спортното училище в Бургас и пазарджишката полицейска школа. Служи известно време като главен сержант в бургаското Специално подразделение за охрана на обществения ред (СПООР). Бившите му шефове си спомнят за него като за „изключително смел“.

Безстрашието му носи слава, след като на 3 януари 1993 година с помощта на колегата си Найден Милков надвива 19 въоръжени бандити, които нападат за обир казиното в хотел „Космос“.

На 21 май 1993 година Николов и Милков са задържани по обвинение, че са ограбили бившия световен вицешампион по борба Иван Гинов. Заслужилият майстор на спорта подава жалба, че двамата полицаи са го пребили и са му отмъкнали 15 000 лева – много пари по онова време.

Николов и Милков се кълнат, че са жертва на инсценировка, но почти никой не им вярва.

Това са двама полицаи, които объркват плановете на престъпния свят и затова се опитват да ги отстранят – подкрепя ги само един от техните преки началници.

Тъй или инак Николов и Милков остават в ареста. Освободени са след 22-дневна протестна гладна стачка там. Излизат от килиите срещу гаранция от по 10 хиляди лева, но са изгонени от МВР.

След скандалното уволнение на Георги Николов започва кариерата му на частен охранител.

Първа частна милиция (ПЧМ) е регистрирана през 1993 година от двама бивши полицаи – Георги Кирязов и Николай Рачев. Между тях настъпва разрив. Те спорят дълго в пресата кой е кръстник на фирмата. В крайна сметка Кирязов отстъпва и регистрира ООД с друго име. По-късно ПЧМ се пререгистрира с нови президенти – Георги Николов, Найден Милков и Рали Пенков – бивш републикански шампион по борба.

През 1994 година МВР отказва лиценз на фирмата, но тя продължава да пази 80% от обектите по Южното Черноморие. На нейните лепенки има надпис Police – нещо забранено, за което са й издадени 10 наказателни постановления.

На 15 май 1995 година РДВР – Бургас, обявява извън закона ПЧМ с мотива, че използва радиочестоти без разрешително от съответната междуведомствена комисия.

Подобно на Васил-Илиевата ВИС-1, която става ВИС-2, след като е обявена за незаконна, ПЧМ се преражда в регистрите като „Олимп“. Олимпийците се ориентират към застрахователна дейност и се заемат с представителство на ВИС-2 край морето.

ЧАСОВЕ СЛЕД КАТО КОВЧЕГЪТ на Мечката потъва в земята, криминалистите поемат по „руска следа“.

Компютърният образ на убиеца е с типично руски черти, казва разследващ полицай. Според него хладнокръвният разстрел от упор и в гръб е типичен за почерка на руските килъри.

Изпитото лице на стрелеца от компютърната рисунка подсказва и за наркоман, но тази хипотеза не е удостоена с внимание от следователите.

Николов е ликвидиран след разправия с арменски гангстери, допускат те. По онова време рускоговорещи чужденци напират да поемат контрола над проститутките в българските летни курорти.

Четири дни преди да се прости с живота, Мечката има в Слънчев бряг среща с арменци. Те претендират за надзора над руските проститутки по Българското Черноморие. Получават категоричен отказ от Георги Николов.

Отмъщение за убийството на Валерий Силаруб край дискотеката „Златна ябълка“ в Слънчев бряг – това е втората версия за разстрела на Мечката. Тя също сродява смъртта му с тази на Васил Илиев.

Литовецът Силаруб е нещо като посланик на руския подземен свят у нас. Той е бит до смърт от неизвестни бабаити и издъхва по-късно в бургаската неврохирургия. По същото време дискотеката „Златна ябълка“ се охранява от висаджии. Полицията разпитва Мечката по случая. Охранителите го посочват като пълномощник на ВИС.

Има и трета версия за мотива на убийството: Личен конфликт между Мечката и руския бизнесмен Анатолий Домнушкин, който е собственик на магазини в Бургас. Двамата рязко си развалят приятелството. Домнушкин обвинява гардовете на Мечката, че отвлекли секретарката му Елена Погорелова. На нарочна пресконференция Мечката отрича неговите хора да са намесени в похищението. Нищо чудно Домнушкин да е поръчал екзекуцията му, отмъщавайки за мъжката си чест, засегната с отвличането.

Не е изключено кръвопролитието да е с битов мотив. Преди да бъде разстрелян, Николов е разведен, има шестгодишен син. Публична тайна е в Бургас, че една жена напуска заради него съпруга си – дебел и ревнив италианец.

ПРЕЗ ЯНУАРИ 1996 година гръмва новина, че убиецът на Мечката е задържан. Тя е силно изненадваща. Внезапни разкрития след поръчковите убийства в България обикновено не стават…

По обвинение за разстрела е задържан 27-годишният украинец Андрей Баронецки. Той пристига с влак в България с двама свои сънародници. Тримата са следени от полицията от границата до Бургас. Те гостуват на Домнушкин, от което е направен изводът, че са наети от него за екзекуцията. Полицията арестува отначало и четиримата.

Това е убиецът на Мечката! – заявяват очевидките на убийството, когато им показват Баронецки на видеокасета. Заподозреният е заснет по хавлия – как излиза от басейн.

Той неведнъж посещава България. Преди да го задържат, нашите служби разполагат с точни сведения кога ще се появи отново у нас. Лично шефът на бургаската РДВР подполковник Аргир Бояджиев и началникът на следствието Емил Христов летят до Москва и разговарят с руските си колеги за него.

В началото на март 1996 година Баронецки е освободен. Оказва се, че в Русия го подозират за различни престъпления, но убийството на Мечката не е сред тях. Още по-рано са пуснати от килията и двамата му спътници, и Домнушкин.

Украинците са уличени само като незаконно минали границата, а Домнушкин – като техен помагач.

Обясненията на търговеца са, че не е поръчвал никога смъртта на Мечката, а украинците били отишли при него като при сънародник с молба да им помогне да развият бизнес в Бургас. След като Домнушкин излиза от затвора, лично скандалният руски националист и кандидат за властта в Кремъл Владимир Жириновски му изпраща телеграма с поздравления „за победата над лъжливите обвинения и клевети!“.

Два дни след гибелта на своя бос гардовете на Първа частна милиция обявяват 3 милиона стари лева награда за онзи, който посочи убиеца му. Техни колеги, минали на работа в софийски охранителни фирми, разказват, че милионите са заделени в сейф и остават там незаслужени в продължение на 11 години.

Вдовицата на Мечката:

СИНЪТ МИ РАСТЕ С ПОРТРЕТА НА БАЩА СИ

Нещо сякаш се пречупи у Георги след уволнението му от полицията. Той настоя да се разделим, за да ни предпази от предстоящите му трудности. Разводът дойде година по-късно – за да се знае, че юридически той няма нищо общо с нас. Иначе през цялото време идваше, вземаше сина ни Ники за разходки, купуваше му най-скъпите подаръци.

Веднага след погребението му се разнесоха слухове, че оставил наследство от 206 милиона стари лева. Ако знаете какъв ужас съм изживяла! Учителките не смееха да приемат Ники в градината, за да не го отвлекат заради откуп. Аз не знам къде са тези милиони – ако, разбира се, ги има изобщо … Синът ни остана да расте с един портрет на баща си, окачен на стената. Като беше по-малък, казваше: „Аз съм Малката Мечка и ще отмъстя за татко…“ В тийнейджърската си възраст стана мълчалив. Не знае много, но премисля всичко.

Март 1997 г. Бургас

Анатолий Домнушкин:

A3 ДА СЪМ ПОРЪЧАЛ РАЗСТРЕЛА? АБСУРД!

Вече дълги години живея в България, имам цяла верига магазини… Аз да съм поръчал убийството? Абсурд!… Да рискувам целия си бизнес, за да ликвидирам някого… Защо? И после – аз съм в партията на Жириновски. Как мога да злепоставя партийните интереси с някакви си лични?

Никога не съм бил свързан с престъпния свят, но покрай обвинението за убийството на Мечката се запознах с всички престъпници в България… Отначало, като четях в килията какво пишеха за мен, много се притеснявах. Но после разбрах, че така ставам известен. Всяко зло за добро.

Септември 1996 г. Бургас

Posted in Големите убийства, Куршуми по време на преход, Моите книги and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *