Депутатка от „Величие“ предлага криминализиране на репродуктивно клониране на живи или починали хора

„Който извърши репродуктивно клониране на живи или починали хора, се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години.“ Такава нова разпоредба в Наказателния кодекс предлага депутатката от „Величие“ Юлиана Матеева.

Предложението ѝ е за създаване на нови членове 349 б, в, г, д, е, ж, з, и, й, к, л, м, н, о, п, р, които да криминализират всичко необходимо според нея в сферата.

Предлагат се и поправки в НПК, според които делата по два от новите състави в НК ще са подсъдни на окръжния съд като първа инстанция.

В проекта е предвидена и поправка в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки, според която внос и износ на репродуктивни клетки се наказва с глоба от 100 000 до 500 000 лв. и от 750 000 до 2 000 000 лв. при рецидив.

„Проблемите, свързани с липсата на защита на човешкия генофонд, до скоро стояха извън полезрението на обществото“ – така започват мотивите към законопроекта на Матеева, разгърнати в рамките на 20 страници.

„Ако не бъдат предприети спешни мерки, изглежда напълно реалистична перспективата да се превърнем в „размножителен рай“, предупреждава депутатката от „Величие“. „Този рай, разбира се, няма да реши демографската криза“, прогнозира обаче Матеева. „Той само ще потвърди тезата, че моралната криза води до всички останали“, заключава тя.

Юлиaнa Maтeeвa е завършила „Право“ в Юридическия факултет на Технически университет-Варна през 2001 г. Доктоp пo нaĸaзaтeлнo пpaвo и професор във Bapнeнcĸия cвoбoдeн yнивepcитeт „Чepнopизeц Xpaбъp“. Автор е на монографията „Престъпления срещу човешкия генофонд – Биомедицински аспекти“.

50-454-01-26