На шестата си година делото „КТБ” изглежда безкрайно и не събира вече публика. Дръзновението на прокурорите начело с Иван Гешев се намира само в архива.    

Няма отлепяне от модела „КТБ“

Знае ли премиерът Денков къде е дъното на корупцията

Анна Заркова,

вестник „Галерия“

„В последните осем месеца България се отлепи от корупционното дъно, което обитаваше в годините на прехода.” Това заяви министър-председателят Денков в импровизиран отчет на ръководеното от него „некоалиционното” ротационно правителство. „Много интереси на недосегаемите от закона бяха засегнати от прекъснатите корупционни схеми – поясни той в едно изречение, но то не помогна на любознателните слушатели и зрители да разберат какво точно има предвид.

Каквото и да е, господин Денков има право на своя поглед от най-горното стъпало на „Стълбата”, където се намира (приказната стълба на Смирненски, от върха на която лиричният герой възкликва: „О, колко красива е земята и колко щастливи са хората!”). Той не е длъжен да поглежда „надоле, където сивата тълпа реве и проклина”, както поетът пише. Но неговото възклицание е повод да уточним – къде е дъното на корупцията?Продължете с четенето

Някои пояснения за прокурорската каскада

Анна Заркова

Туй било, онуй било, но цялата тази прокурорска „баталия” или „каскада”, или „гангстерска война”, или както и да я нарекат…, е един шанс за всички нас, като общество – да престанем да се стряскаме от системните си проблеми, само и единствено когато те гърмят, взривяват се, или изскачат чисто голи пред нас, и си развяват мръсните гащи, както тия дни се каза. Да престанем да се изненадваме като петгодишни всеки път, когато проблемът с липсата на правосъдие и справедливост, а в частност – с мафиотизирането на прокуратурата в България гръмне като кална бомба и оцапа политическия пейзаж. И веднъж завинаги да обезвредим тия мръсни бомби с подходящо законодателство.Продължете с четенето

Михаил Екимджиев: Ако ВСС не бъде разпуснат незабавно, той може да монтира Цацаров за председател на върховния съд

Лилия Xpиcтoвcĸa

Dеfаktо.bg

-Г-н Eĸимдижeв, cлyшaмe за cepиoзни нaмepeния зa cъдeбнa peфopмa, нo yceщaнeтo e зa тичaнe нa мяcтo, a тeзи, ĸoитo тpябвa дa бъдaт peфopмиpaни, ca вce пo aĸтивни в пyбличнoтo пpocтpaнcтвo и ce бeтoниpaт ĸaдpoво. He e ли пpeĸaлeнo мyднa тaзи peфopмa?
Продължете с четенето

Подслушването и проституцията

Анна Заркова

У нас днес всеки може да каже, че го подслушват – че записват телефонните му разговори, че са турили бръмбари в канцеларията му, че следят с кого си ляга…Може. Стига само да има желание – да се чувства значим  с това, че тайните служби го наблюдават, да смята, че така си прави политическа реклама или да си търси повод да иска оставки – на предишното правителство или на сегашното. Може, да. Като нищо може да се оплаче от телевизора или да викне на площада: „Подслушваат меее! Нарушават личното ми пространство,  душат ми под чаршафите!” А може и по три пъти на ден да го прави. Няма кой да потвърди думите му или да ги опровергае – не и така, че да му повярват. Няма кой – нито в лично качество, нито в институционално.

Продължете с четенето

Главните прокурори - От Татарчев до Гешев

Главните прокурори, както Анна Заркова ги чу и видя

Екатерина Петрова

от в. Труд

“Ако се питате защо в съвременния български език “правосъдие” и “справедливост” са две различни думи и държите книгата на Ани Заркова за главните прокурори, не я затваряйте, продължете да я прелиствате.

Но ако мислите, че правосъдието зависи повече от законите, отколкото от хората, които ги прилагат и че липсата на справедливост е функция на някакви магически задкулисни обстоятелства, а не на професионалната недостатъчност у някои магистрати, затворете книгата – тя определено не е за вас”.

Продължете с четенето

Главните прокурори - От Татарчев до Гешев

Защо стигнахме дотук? За книгата на Ани Заркова „Главните прокурори“

Рецензия от проф. МАРГАРИТА ПЕШЕВА   
От „Медиите на 21 век“

Защо стигнахме дотук? Отговорът на този въпрос днес изглежда особено труден и нееднозначен – за управляващите, опозицията и обикновените граждани, които отчаяно търсят на площадите истински правов ред и друга социална справедливост. Кои събития и процеси доведоха до избухването на толкова голямо обществено недоволство от липсата на правосъдие и справедливост? Какви са законовите гаранции за разделението на властите у нас? Колко голяма и безконтролна е властта на Главния прокурор на Републиката? Журналистически отговор на тези трудни и съдбоносни въпроси предлага новата книга на Анна Заркова.Продължете с четенето