Радев към Нинова: БСП е показала, че може да прави компромиси, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти

Взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации в българския парламент.

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на „БСП за България“. Папката взе председателят на парламентарната група и на партията Корнелия Нинова.

„След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство, в изпълнение на Конституцията, ви възлагам да посочите кандидат за министър-председател. Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност“, заяви Румен Радев.

По думите му във времена на силно политическо противопоставяне БСП е успяла да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии и е показала, че може да прави компромиси, да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации в българския парламент.Продължете с четенето

Илияна Йотова: Очевидно е, че вървим с бързи крачки към трети мандат

Очевидно е, че вървим с бързи крачки към трети мандат, но нека все пак изчакаме тази седмица. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, попитана как вижда политическата ситуация в този ден. Тя присъства на молебен по повод освобождението на София от Османско робство в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“.

„Вчера аз слушах много внимателно номинирания академик Николай Денков, който сякаш още не е загубил надежда, така че нека да видим“, изтъкна вицепрезидентът.

Относно вчерашната среща между президента Румен Радев и представители на „Продължаваме промяната“, на които беше връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, Йотова отбеляза, че е имало много неща, които е трябвало да бъдат споделени. Част от тях засягаха и документа, който ние впрочем виждахме за първи път – декларацията, която евентуално ще бъде разгледана и гласувана в Народното събрание, обясни вицепрезидентът.

Тя подчерта, че е имало и голям кръг въпроси от сферата на външната политика – свързани с Република Северна Македония и войната в Украйна. Йотова припомни и за подписаното вчера споразумение между българската държавна газова компания „Булгаргаз“ подписа споразумение с турската държавна енергийна компания „Боташ“ (BOTAS) за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на южната ни съседка. Стана дума и за него – за перспективите пред българската енергетика, отбеляза Йотова.

Попитана коя партия трябва да получи третия мандат, тя отговори, че все още не е обсъждано, защото все още не е изчерпана процедурата с втория мандат. „Може пък да стане чудо. Чудесата стават не само по Коледа, а и след Коледа, така че нека да видим как ще се развие и самата дискусия в парламента“, каза вицепрезидентът.

По думите й това е изключително важно и ще бъде много показателно кой какво ще защити от този документ и дали той изобщо ще бъде защитен, под каква форма ще бъде защитен, защото и вчера стана дума за това – дали ще бъде решение, декларация, как смятат да го сложат в дневния ред на НС. Не съм от хората, които смятат, че веднага трябва да се отхвърли подобен подход и подобен документ, защото макар и доста разнороден, макар и доста небалансиран на моменти, той заслужава внимание, каза още Йотова.