Тихомир Стойчев

Гущерът се научи да имитира, че си реже опашката

С доктора по национална сигурност Тихомир СТОЙЧЕВ  разговаря Анна Заркова: 

в. Труд

Поредната руско-българска шпионска афера, гръмнала в разгара на предизборната кампания у нас, се разраства и по мнение на кадрови военни разузнавачи, ехото от нея ще звучи по-дълго от обичайното след подобни арести с обвинения в държавна измяна. След като България обяви за персона нон грата двама руски дипломати, се очаква огледална дипломатическа реакция от Руската държава. НАТО подкрепи „усилията на България“, но руските власти ги нарекоха „пореден безоснователен демарш“. Поканихме д-р Тихомир Стойчев, бивш антимафиот №1, а сега експерт по национална и международна сигурност, за коментар.

– Г-н Стойчев, от година и половина насам уличените в шпионаж и изгонени от България руски дипломати станаха осем. Какво показва това? Дали руските шпиони, за разлика от други, които вероятно работят в България, са много лесни за залавяне?

Нека припомня, че специалното отношение към руските дипломати от страна на българските служби за сигурност датира по-отрано. Атанас Атанасов, като директор на НСС се обгради с лично предани му кадри и ги насочи срещу бившите държави от СССР. Набързо изгони от страната трима руски дипломати, между които военния аташе и неговия заместник. След това излетяха и руски бизнесмени, сред които и Майкъл Чорни, който беше поканен и устроен в България от една известна бизнес дама с  полезни контакти.

Продължете с четенето