Китай събира мозъци от цялата планета и това предизвиква гнева на САЩ

Властите на Поднебесната подкрепят науката на феноменално ниво

Константин Олшански, svpressa.ru

Американското разузнаване установи, че китайските учени, работещи в САЩ, всъщност работят за интересите на Китай. Най-малко 154 такива изследователи са преброени през последните 20 години.

Американците виждат това като заплаха за своята национална сигурност, а китайците като доказателство за успеха на държавната подкрепа за тяхната наука.

„Необходими са хиляди таланти за дроновете, ракетите и подводниците“

Докладът на разузнаването е публикуван от частната американска компания Strider Technologies. Частните детективи стигнаха до стряскащи изводи. Китайското правителство е помогнало на китайските учени да си намерят работа в най-известните лаборатории. Включително и в Лос Аламос, където се разработват ядрените оръжия.

Китайски учени също са участвали в официално финансираните от САЩ изследвания и разработки. И след това същите тези учени се връщат обратно в Китай и там се заемат с разработването на ядрени оръжия, но те вече не са американски, а разбира се, са китайски.

Благодарение на тези учени от чужбина са постигнати гигантските технологични пробиви и в много други области, като дълбокопроникващите бойни глави, безшумните подводници, хиперзвуковите ракети и дроновете, квантовите компютри, изкуствения интелект и много други.

За да привлече китайските учени обратно в родината си, Пекин създаде държавната програма „Хиляди таланти“. Участниците в тази програма могат да получат награди до $1 млн. Разбира се, тази внушителна сума привлече мнозина. Но много учени се върнаха в своята историческа родина по идеологически причини.

ФБР смята учените за шпиони, а в Китай те стават герои

Държавната програма „Хиляди таланти“ е източник на гордост за китайското правителство. Тя стартира през 2008 г. и беше активна предимно в САЩ. Вярно е, че американците смятат тази програма за привличане на чуждестранните таланти като шпионаж. През 2018 г. ФБР извърши масови арести на видни китайски учени, които бяха обвинени в шпионаж.

В същото време Държавният департамент намали продължителността на визите за китайските студенти, които учат в САЩ в критичните области като авиацията и инженерството, от 5 години на 1 година.

Репресиите продължиха. Конгресът на САЩ прие „Законът за разрешение за национална отбрана“, който през 2019 г. забрани държавното финансиране за лицата, участващи в програмите за развитието на таланти от Китай. И в същото време и в Иран, Северна Корея и дори и в Русия. Всъщност това автоматично приравняваше хиляди млади учени и инженери с шпиони.

Не е изненадващо, че на този фон китайските изследователи започнаха масово да се връщат в родината си. Предлагаха им високи заплати, кариерно издигане и субсидии за научните изследвания. Всичко това беше заложено в 14-ия петгодишен план, който провъзгласи развитието на иновативните технологии като стратегическа цел на Китай.

Млади китайски гении получават милиони от гиганта Tencent

Една от най-големите китайски корпорации, Tencent, връчи най-важната награда за научни изследвания в Китай, наградата Xplorer, за четири поредни години. Наградата се дава на млади хора, за които се смята, че ще променят бъдещето на китайската наука.

Този септември наградата Xplorer беше присъдена на 50 млади учени и всеки от тях получава по 3 милиона юана от Tencent. Между другото, по отношение на общата сума това далеч надхвърля Нобеловата награда.

След още 4 години компанията ще награждава годишно по 200 млади учени, а след 10 години – по 500.

Тази година Tencent добави и медицината към списъка с научните дисциплини. Наградените медицински учени изучават туморния растеж, превенцията на вирусните инфекции и стволовите клетки.

Сред наградените са и двама учени-медици, които се занимават както с клинична работа, така и с научни изследвания. Един от тях е Су Шиченг, главен лекар и изследовател в Мемориалната болница Сун Ятсен към едноименния университет. Вторият лауреат е Лу Бен, главен лекар и изследовател в Централната южна университетска клиника.

45 от 50 наградени учени имат опит в обучение или в работа в чуждестранни университети и научни институции.

Сред победителите за първи път в историята имаше и жена – Фан Сюанмей от Технологичния университет в Чънду. Тя изучава механизмите и прогнозира геоложки катастрофи, причинени от силните земетресения.

Още по-забележителна е възрастта на тези учени. Средната възраст на лауреатите е 51 години, като тази година най-младият е само на 31 години. Това е Ван Гуанюй, изследовател в Пекинския университет за пощите и телекомуникациите.

Интересно е сравнението на наградата Xplorer с най-високата национална награда в областта на науката и технологиите. През последните две десетилетия сред носителите на тази награда най-младият е на 64 години, а най-възрастният на 95 години, а средната възраст на изтъкнатите учени е 83 години. Почетени са тези хора, разбира се, но е наивно да се вярва, че през деветото десетилетие могат да се направят някакви революционни научни открития.