В скута на съдебната реформа

Някои особености на пожарникарското конституционно законодателство

Анна Заркова,

вестник „Галерия“

Всяка страна си получава цирка, който заслужава. Испания си има коридата, Италия – папската институция, Америка – Холивуд, а България – съдебната реформа и нейното реформиране.

Това съждение, което не е опровергано, принадлежи на известната американска писателка Ерика Джонг, но е допълнено от неизвестен автор относно българските циркаджийски номера. Допълнението – обърнете внимание – циркулира още от миналия век в медийното пространство, обаче днес звучи особено актуално.Продължете с четенето

Д-р Николай Михайлов: Системното преследване на съдия Цариградска осветли недосегаемост

„Същинското политическо събитие е драмата на една беззащитна жена – съдия Владислава Цариградска“, коментира психиатърът и бивш депутат д-р Николай Михайлов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Продължете с четенето

Politico: Отстраняването на главния прокурор повдига въпроси за съдебната реформа в България

Отстраняването на главния прокурор повдига въпроси за съдебната реформа в България, пише изданието „Политико“ и отбелязва, че политическите аспирации на Иван Гешев поставят под съмнение целта на промените в правосъдната система.Продължете с четенето

Крум Зарков: Главният прокурор ще се освобождава с 13, а не със 17 гласа

Главният прокурор ще бъде освобождаван предсрочно и временно отстранен, не със 17, а с 13 гласа от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това обявиха правосъдният министър Крум Зарков и неговият заместник Емил Дечев, съобщава вестник „Сега“.

Новата процедура се предвижда в обновеният след становище на Венецианската комисия пакет от промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с част от които се предвижда въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор.

Продължете с четенето

Горката съдебна реформа

Дъвчат я и я лигавят всички партии

Анна Заркова

Туй било, онуй било, но в стартиралата вече на практика предизборна борба има две думи, които най-често се търкалят на калния тепих с устатите играчи.

Едната дума е „съдебна“, а другата – „реформа“. Взети заедно, те правят един израз, който доста отдавна загуби основния си смисъл – на “положителна промяна в правоприлагането“ и доби различни други значения, като например „ политическа дъвка“ или „нещо неслучващо се трийсетина години“.

Продължете с четенето

БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ, КАКТО Я ВИДЯХ: Глава осма Реформата и нейните герои

От книгата на Анна Заркова „Българската мафия, както я видях“

Калпав ноември се случи през 2016 година. Като се смрачи и заваля – валя, валя, та седем дни. Хвана ме хрема, вдигнах температура и си останах в къщи седмица и кусур – нещо, което не ми се беше случвало от години. Гълтах хапчета и гледах телевизия.

Така напълно се убедих в нещо, което и бях забелязала и преди – че властите в България не бързат да борят престъпността – даже никак. Бързат само да я преработят за сутрешните блокове на БиТиВи, БНТ и Нова телевизия.

Продължете с четенето