Арестите на богатите

Анна Заркова,

вестник „Галерия“

Който може, нека да опише всичките особености на българската предизборна борба. Те са толкова много и от такъв характер, че трудно ще се поберат и в 600-страничен криминален роман.

Ето ви само една от тях:

В 25-и МИР в София мерят сили двама водачи на кандидат-депутатски листи – обвиненият в корупционни и кървави престъпления бизнесмен Васил Божков и бившият обвинител №1 Иван Гешев. И двамата са лидери на коалиции от партии, и двамата биха могли да влязат в 50-ото Народно събрание, и да коват закони рамо до рамо.

Но вижте най-интересното: наша анкета в метрото показа, че обвиненият и обвинителят се ползват с еднакво доверие. На въпрос „Ако трябва да дадете вяра на един от тях, кого бихте избрали?” 9 от 30 запитани пътници отговарят „Божков”, 8 отговарят „Гешев”, един “Гешев, но след разговор с него” а останалите – „нямам мнение”.

Продължете с четенето

Какво, като ги хващат, без да ги пускат

Въпросът е не дали, а кога ще закрием спецсъдилищата

Анна Заркова

Специализираните съдилища и прокуратури да бъдат закрити – да престанат да съществуват в този си вид.  Около тази позиция се обединиха участниците в общественото обсъждане, проведено в парламентарната правна комисия. Очаквано. И обяснимо.

Продължете с четенето

Спецправосъдието – скъпото пале на властта

Анна Заркова

Едно малко кученце, а срещу него – огромен пес. Председателят на специализираната прокуратура Светлозар Костов ги показва нарисувани на пресконференция, свикана за първия годишен отчет на поверената му институция. Песът представлява организираната престъпност, а палето – спецправосъдието.

Продължете с четенето