Румен Радев: Правосъдна реформа бе практически отменена за неопределен период

„Широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията бе практически отменена за неопределен период от време с приетите на 1 февруари преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, което е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.“ Това заявява президентът Румен Радев по повод наложеното от него вето върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор.

Продължете с четенето

Крум Зарков: Решението на президента да не присъства на клетвата на новите конституционни съдии бе от символен характер

„Решението на президента да не присъства на клетвата на новите конституционни съдии бе от символен характер, защото той показа, че има един човек и една институция, които не приемат ненормалното да ни се представя като нормално.“ Това заяви в предаването „Говори сега“ по БНТ Крум Зарков, съветник на президента Румен Радев по правни въпроси.

Президентът е посочил мотивите си против избора на Атанасова и Белазелков в конституционната си жалба и това няма общо с клетвата.

„България се управлява ненормално на нормалната човешка логика и някой трябва да казва от време на време, че царят е гол. Трябва това, което хората през цялото време си говорят, да има и своя институционален изразител“.

На нападки на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски Зарков отговори по следния начин:

„Кеш няма, вътре е светло. Това са глупости, които г-н Пеевски говори и бих го призовал, ако знае нещо, да отиде в прокуратурата да го каже. Ако не, да намери друг обект за своите ругатни“.

Зарков е категоричен, че Румен Радев не е нарушил Конституцията, като е оспорил избора на новите съдии и не е присъствал на клетвата им. На критиките на предшественика на Радев – Росен Плевнелиев, отговори:

„Самият г-н Плевнелиев не опорочи ли такава процедура или се лъжа?“

Има страшно много депутати, които искат президентът да не им пречи да си развяват коня – не изключвам възможността те да поискат импийчмънт, но бих се учудил, коментира Крум Зарков.

„Парламентаризъм ли е всяка сутрин Делян Пеевски и Бойко Борисов да казват какво ще се случи през деня, а останалите 238 депутати да се замерят с безсмислени обиди – какво правят другите“, попита той.

Президентът сезира КС срещу избора на нови съдии

Президентът Румен Радев сезира Конституционният съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.Продължете с четенето

„Парламентът отрича решаващата роля на правото“: Президентът прати промените в основния закон в КС

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България (Обн. ДВ, бр. 106 от 22.12.2023 г.).Продължете с четенето

Румен Радев: Настоящият парламент няма легитимност да пренаписва конституцията

На всички е ясно, че напъните са, за да се оправдае безпринципната коалиция

„Настоящото Народно събрание няма нито легитимност като обществена подкрепа, нито достатъчно гражданско представителство като процент гласували на последните избори, за да пренаписва българската конституция“, заяви президентът Румен Радев в Бургас, където беше за отбелязването на 60-годишнината на университета „Проф. д-р Асен Златаров“.Продължете с четенето

Президентът наложи вето върху промените в механизма за разследване на главния прокурор

Президентът Румен Радев подписа днес указ за връщане за ново обсъждане в Народното събрание на Закона за допълнение на Закона за съдебната власт, приет на 21 юли 2023 г., с който се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен 6-месечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.Продължете с четенето