Всеки кадър от футболния протест на 19 ноември буди размисъл - каква полиция ни пази и може ли тя да се множи, докато държавата се обезлюдява.

Как МВР отива на кино

Търсят се полицаи, приемат „куцо и сакато”, но пак има празни места

Анна Заркова,

вестник „Галерия“

Като културен човек академик Денков не иска „да е премиер в правителство, което бие хората по улиците”. Партийният му лидер Кирил Петков пък не иска „вътрешен министър, който казва, че е бил на кино”. Това разбрахме от самите тях след размирния протест на футболните запалянковци, в който ултраси замеряха полицаите с камъни, а мирни граждани бяха удряни с палки.

Разбрахме също и какво не искат запалянковците – и те си го казаха незабавно: не искат начело на БФС Боби Михайлов.

А какво не искат полицаите? То се знае отдавна – много преди 16 ноември, когато мачът без публика се превърна в погром и пожар. Полицаите не искат да бъдат такива, каквито са: зле подготвени и оборудвани, преуморени, стресирани, ръководени от политически послушковци и принудени да служат не на обществото, а на  властимащите. Продължете с четенето

Протест срещу насилието? Да, но трябва и срещу политическите лъжци

Анна Заркова

Протест срещу Насилието? Да, разбира се. Знам как боли. Но Насилието не е бясно куче, че да го подплашим и да го пребием.

Мен ако питате, протестът ни би трябвало да е срещу политическите лъжци.Продължете с четенето

Бунтът на експертите от МВР

Анна Заркова

Тези дни, докато телевизиите ни забавляваха с футболистите, манекенките и комедийните артисти в депутатските листи, едно събитие беше нарочно или случайно отминато. Става дума за бунта на експертите от Националния институт по криминалистика (НИК). Той стана видим преди дни в едно протестно шествие на високо квалифицирани служители от всички сектори на МВР – един протест срещу поредното унижение, на което ги подлагат в момента случайниците, назначени на високи постове в силовото ведомството.

Продължете с четенето

На ресторант в държавата на пиарите

Анна Заркова

Ресторантьорите се отказаха от заявеното си намерение да отворят на 1 февруари заведенията в знак на протест. Отказаха се вчера по обедно време, след като цяла сутрин и цяла седмица преди нея заливаха с гневните си въпроси всички медии. Защо – питаха те – от 1 февруари ресторантите извън хотелите остават единственият затворен сектор в държавата? Защо няма медицинско обяснение за тази мярка срещу COVID-19, която ги лишава от препитание? Защо ресторантите в хотелите да са безопасни, а тези извън тях да не са? Защо е безопасно струпването на хора по суперите и ски пистите, а яденето и пиенето на маса с 4 души е застрашително?

Продължете с четенето