Депутатът Радостин Василев показва таблета, на който е записал  знаковото партийно съвещание на „Продължаваме промяната” от нощта на 21 май 2023 г. Записът възбуди различни обществени подозрения, но прокуратурата не видя в него никакво престъпление.  

Ала-бала с избирателите

Престъпление ли е липсата на морал

Анна Заркова,

вестник „Галерия“

Прокуратурата отказа да образува наказателно дело по записа от онази майска нощ (2023) в която политбюрото на „Продължаваме промяната” прие с 25:24 гласа „историческото” предложение на Борисов – да влезе във властта, като се съюзи с неговата партия, срещу която по-рано „се биеше”. Преведено от юридически език това означава, че няма да има разследване във връзка с въпросното партийно събрание, което де факто разкри задкулисието на самонареклата се „некоалиция”. Продължете с четенето

Политически ливъридж

Чавдар Найденов

Запазих бодрост някъде до втория час на зуум-съвещанието на ПП. Четири неща ми правят впечатление.

Интересуват се само от постове и длъжности – зам-министри, областни управители, парашутисти в регулаторите и т.н. Не е важно, какви задачи има за решаване и какъв е смисълът да управляват, важно е кой управлява.Продължете с четенето

„Промяна“ на запис

Из записа от онлайн заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, проведено на 21.05. срещу 22.05., разпространен от депутата Радостин Василев, частична стенограма: от сайта на журналиста Петьо Цеков, снимка: Пламен Стоименов, „Труд news“Продължете с четенето

Илияна Йотова: Очевидно е, че вървим с бързи крачки към трети мандат

Очевидно е, че вървим с бързи крачки към трети мандат, но нека все пак изчакаме тази седмица. Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, попитана как вижда политическата ситуация в този ден. Тя присъства на молебен по повод освобождението на София от Османско робство в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“.

„Вчера аз слушах много внимателно номинирания академик Николай Денков, който сякаш още не е загубил надежда, така че нека да видим“, изтъкна вицепрезидентът.

Относно вчерашната среща между президента Румен Радев и представители на „Продължаваме промяната“, на които беше връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, Йотова отбеляза, че е имало много неща, които е трябвало да бъдат споделени. Част от тях засягаха и документа, който ние впрочем виждахме за първи път – декларацията, която евентуално ще бъде разгледана и гласувана в Народното събрание, обясни вицепрезидентът.

Тя подчерта, че е имало и голям кръг въпроси от сферата на външната политика – свързани с Република Северна Македония и войната в Украйна. Йотова припомни и за подписаното вчера споразумение между българската държавна газова компания „Булгаргаз“ подписа споразумение с турската държавна енергийна компания „Боташ“ (BOTAS) за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на южната ни съседка. Стана дума и за него – за перспективите пред българската енергетика, отбеляза Йотова.

Попитана коя партия трябва да получи третия мандат, тя отговори, че все още не е обсъждано, защото все още не е изчерпана процедурата с втория мандат. „Може пък да стане чудо. Чудесата стават не само по Коледа, а и след Коледа, така че нека да видим как ще се развие и самата дискусия в парламента“, каза вицепрезидентът.

По думите й това е изключително важно и ще бъде много показателно кой какво ще защити от този документ и дали той изобщо ще бъде защитен, под каква форма ще бъде защитен, защото и вчера стана дума за това – дали ще бъде решение, декларация, как смятат да го сложат в дневния ред на НС. Не съм от хората, които смятат, че веднага трябва да се отхвърли подобен подход и подобен документ, защото макар и доста разнороден, макар и доста небалансиран на моменти, той заслужава внимание, каза още Йотова.