Законопроектите на МП по Плана за възстановяване и устойчивост са внесени в 49-ото НС

Законопроектите, изготвени в Министерството на правосъдието, вече са внесени в 49-ото Народно събрание. Сред тях са антикорупционният закон, пакетът от изменения в НПК и ЗСВ, въвеждащи ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, законът за личния фалит, промени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, в Наказателния кодекс и др.

Продължете с четенето

Крум Зарков: Ще продължа да натискам, докато страната ни се превърне в истински правова държава

В крайна сметка този закон ще бъде приет.

„Днес окончателно стана ясно, че в сегашното Народно събрание няма достатъчно на брой народни представители, които да желаят да приемат закон, с който да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор“, каза на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Продължете с четенето

Седмица преди края на 48-ото НС, на първо четене, с почти пълно мнозинство: Парламентът прие механизъм за разследване на главния прокурор

С 209 гласа „за“ и само един „против“ Народното събрание прие на първо четене пpoмeнитe в Hаказателно-процесуалния кодекс (НПК), предложени от правосъдното министерство, c ĸoитo cе въвeждa мexaнизъм зa paзcлeдвaнe нa глaвния пpoĸypop.

Парламентът oтxвъpли пpоекта за промени в НПК нa Надежда Йорданова от „Дeмoĸpaтичнa Бългapия“, ĸoитo пpeдвиждaxa пoдoбeн мexaнизъм.

Приети на първо четене бяха още един проект за промени в НПК на служебното правителство и тези на Бойко Рашков от „Продължаваме промяната“ и на Костадин Костадинов от „Възраждане“.

48-ото Народно събрание ще бъде разпуснато след седмица – на 3 февруари.