Крум Зарков: Отпадането на мониторинговия механизъм трябва да насърчи задълбочаването на реформите

Отпадането на мониторинговия механизъм над България трябва да насърчи задълбочаването на реформите. Това заяви в „Денят започва“ Крум Зарков, бивш служебен министър на правосъдието, сега секретар на президента по правни въпроси.

„Тази добра новина има практически измерения. Тя трябва да се използва от сегашното правителство по два начина – вътрешен и външен. Външният начин е да се използва като допълнителен аргумент за убеждаване на скептичните членки да ни допуснат в Шенген. Нидерландия твърде дълго се кри зад аргумента на този механизъм. Сега тази преграда падна. Вътрешната част е, че не трябва да се заблуждава никой, че Европейската комисия спи и това значи край на реформите. Напротив, това е акт, който трябва да насърчи задълбочаването на реформите.“

Според бившия служебен министър на правосъдието обаче през последните 100 дни няма напредък в тази насока.

„Остава усещането, че правителството е заклещено, захванато в една много сложна сглобка. Заклещено между един дневен ред, който е негов и официален, разписан в управленска програма и един друг дневен ред, който въобще не е толкова виден, макар че го чухме и по записи и който ни води по манастирските магерници. И в това нещо се надявам правителството да успее, включително доц. Славов, на когото разчитам, да води кораба в правилната посока“, коментира още Зарков.

ЕК официално прекрати Механизма за сътрудничество и проверка за съдебната реформа

Европейската комисия официално прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) за България и Румъния. Той беше въведен при присъединяването на двете държави към Европейския съюз през 2007 г. „като преходна мярка“ за улесняване на напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията, както и (за България) организираната престъпност. Сега Комисията отмени двете решения, с които бе създаден този механизъм.

През 2019 г. ЕК спря с евродокладите след 17-ия за нашата страна заради „достатъчно изпълнение на препоръките“, след като препоръките за борбата с корупцията и организираната престъпност липсваха в последните издания. През юли тази година Комисията съобщи, че възнамерява да прекрати действието на механизма.

„Бих искалa да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега. Върховенството на закона е една от нашите основни общи ценности като съюз и двете държави членки постигнаха резултати по важни реформи през последните години. Днес ние отчитаме тези усилия, като прекратяваме МСП. Работата вече може да продължи в рамките на годишния цикъл за оценка на върховенството на закона, както за всички останали държави членки“, се казва в изявление на Урсула фон дер Лайен.