Паралелна реалност в интерес на Гешев

Андрей Янкулов

Ръководителите на прокуратурата продължават да се дискредитират публично у нас и навън с постоянното повтаряне как „механизмът за разследване на главния прокурор“ бил инструмент за разправа.

В този процес обаче, за голямо съжаление, биват вкарани и професионалните организации на прокурорите и следователите, които безкритично повтарят опорките на ръководителите си.Продължете с четенето

Съветът на Европа подкрепи проекта на Крум Зарков за механизъм за разследване на главния прокурор

Алтернативният проект на „Възраждане“, според който разследването на главния прокурор се извършва от директора на националното следствие, не дава гаранции за независимост

Комитетът на министрите (КМ) към Съвета на Европа ясно заяви подкрепата си за правителствения законопроект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), въвеждащ нов механизъм за разследване на главния прокурор и повишаване ефективността на наказателното производство, съобщи „Капитал“.

Продължете с четенето

Служебното правителство одобри повторно предложението за механизъм за разследване на главния прокурор

Министерският съвет одобри повторно предложението на Министерство на правосъдието за законови промени, регламентиращи механизма за разследване на главния прокурор и неговите заместници, съобщи служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Предложението включва промени в Закона за съдебната власт и НПК.Продължете с четенето

Крум Зарков: Ще продължа да натискам, докато страната ни се превърне в истински правова държава

В крайна сметка този закон ще бъде приет.

„Днес окончателно стана ясно, че в сегашното Народно събрание няма достатъчно на брой народни представители, които да желаят да приемат закон, с който да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор“, каза на брифинг служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Продължете с четенето

Седмица преди края на 48-ото НС, на първо четене, с почти пълно мнозинство: Парламентът прие механизъм за разследване на главния прокурор

С 209 гласа „за“ и само един „против“ Народното събрание прие на първо четене пpoмeнитe в Hаказателно-процесуалния кодекс (НПК), предложени от правосъдното министерство, c ĸoитo cе въвeждa мexaнизъм зa paзcлeдвaнe нa глaвния пpoĸypop.

Парламентът oтxвъpли пpоекта за промени в НПК нa Надежда Йорданова от „Дeмoĸpaтичнa Бългapия“, ĸoитo пpeдвиждaxa пoдoбeн мexaнизъм.

Приети на първо четене бяха още един проект за промени в НПК на служебното правителство и тези на Бойко Рашков от „Продължаваме промяната“ и на Костадин Костадинов от „Възраждане“.

48-ото Народно събрание ще бъде разпуснато след седмица – на 3 февруари.