Охранителна камера е заснела крадец на колело, но той едва ли ще се отзове в затвора.

Щрак, крадецът на портрет!

Камерите бълват милиони клипове с апаши и клептократи, но не вредят на криминалните им предприятия

Анна Заркова,

вестник „Галерия“

Охранителна камера е заснела в гръб крадец с качулка, който задига каса с дарения за болно момиче. На кадрите се вижда как той кара колело по тротоара, спира за секунди пред врачанска хлебопекарна, протяга ръка, за да строши гишето и грабва в движение прозрачна кутия с банкноти, която е съгледал през стъклото. Таймерът показва 5 минути след полунощ.

„Вижте го негодника, как отмъква левчетата за лечението на Гергана, които хората цяла година заделят от хляба си”, изплаква продавачката на сутринта. И бърза да предаде на полицаите видеозаписа... 

Два месеца са минали до оттогава. Но ако престъпникът е открит и наказан, то ние с вас още не сме разбрали.

Продължете с четенето

Крадците и книгите

 Четенето като наказателна политика

 Анна Заркова

Двама млади крадци, заловени в Одеса, бяха осъдени да четат произведения на Марк Твен, Джек Лондон и Тарас Шевченко, съобщава правният сайт Lex.bg, цитирайки украинския Съдебно-юридически вестник. Одеският съд решил, че младежите са извършили престъплението, защото са необразовани и не познават имуществените отношения. Съдията Александър Гарски в мотивите отбелязал, че макар подсъдимите са на 19 и 20 г., техните познания за света са като на деца.

Продължете с четенето

Хоп, крадецът на портрет

Произвеждат се стотици хиляди клипове годишно, полицията не успява да ги обработи

Анна Заркова

„Дръжте крадеца“ – под тази рубрика по Нова телевизия много често показват видеофилми с грабители. Толкова често, че доста киноартисти биха могли да завидят на честотата на изявите им.

Продължете с четенето