Годишният доклад на Държавния департамент на САЩ за България: Безнаказаност, корупция и проблеми с медийната свобода

Действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитане на човешките права са „недостатъчни“. Това е записано в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права в частта, посветена на България, цитиран от „Сега“. Документът бе представен късно вечерта в понеделник. Той се отнася за миналата 2022 г. В него се твърди едновременно, че са предприети стъпки за разследване на официални лица, които са с обвинения за извършване на нарушения на човешките права и корупция и че в същото време има проблем с безнаказаността.Продължете с четенето

Кой ги хваща(ше), кой ги пуска(ше)

Анна Заркова

Е, и?

Постигнатият от правителството на ПП, БСП и ДБ „връх на борбата с корупцията” бе сринат с един удар на съдийско чукче. Върховният административен съд  (ВАС) върна на границата изгонената оттам прословута фирма „Евролаб”. Причината: Агенцията по храните я  изгонила „незаконосъобразно”.

Продължете с четенето

Съгласието за измислените говеда  

Виртуални стада се гонят по пасищата

Анна Заркова

Фермери от чирпанско се оплакаха на телевизиите тия дни, че работят на загуба – че високите цени на фуражите, ниските изкупни цени на млякото и поскъпването на тока ги поставят на ръба на оцеляването. Репортажът ни беше познат – периодично от дълги години насам селските стопани искат помощи от държавата, сърдят се, че малко им се дава, забравят да се радват на пазарната икономика, за която дядовците им в режима на Живков може би са мечтали и се бунтуват, като застават пред камерите и изливат кофи мляко по площадите.

Продължете с четенето

Спецправосъдието – скъпото пале на властта

Анна Заркова

Едно малко кученце, а срещу него – огромен пес. Председателят на специализираната прокуратура Светлозар Костов ги показва нарисувани на пресконференция, свикана за първия годишен отчет на поверената му институция. Песът представлява организираната престъпност, а палето – спецправосъдието.

Продължете с четенето

Системата за купуване на гласове не спира да работи

С Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници”, разговаря Анна Заркова

Още по време на предизборната кампания за новото 45-то Народно събрание международната асоциация Transparency International ( „Прозрачност без граници”) призова гражданите на България да не бъдат безразлични и да подават сигнали, ако забележат нередности в деня, в който избират своите парламентарни представители. Българският клон на Transparency отвори безплатен телефон за целта. Каква е равносметката от получените и проверени сигнали? По този въпрос разговаряме с изпълнителния директор на организацията Калин Славов.

Продължете с четенето