Крум Зарков: Решението на президента да не присъства на клетвата на новите конституционни съдии бе от символен характер

„Решението на президента да не присъства на клетвата на новите конституционни съдии бе от символен характер, защото той показа, че има един човек и една институция, които не приемат ненормалното да ни се представя като нормално.“ Това заяви в предаването „Говори сега“ по БНТ Крум Зарков, съветник на президента Румен Радев по правни въпроси.

Президентът е посочил мотивите си против избора на Атанасова и Белазелков в конституционната си жалба и това няма общо с клетвата.

„България се управлява ненормално на нормалната човешка логика и някой трябва да казва от време на време, че царят е гол. Трябва това, което хората през цялото време си говорят, да има и своя институционален изразител“.

На нападки на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски Зарков отговори по следния начин:

„Кеш няма, вътре е светло. Това са глупости, които г-н Пеевски говори и бих го призовал, ако знае нещо, да отиде в прокуратурата да го каже. Ако не, да намери друг обект за своите ругатни“.

Зарков е категоричен, че Румен Радев не е нарушил Конституцията, като е оспорил избора на новите съдии и не е присъствал на клетвата им. На критиките на предшественика на Радев – Росен Плевнелиев, отговори:

„Самият г-н Плевнелиев не опорочи ли такава процедура или се лъжа?“

Има страшно много депутати, които искат президентът да не им пречи да си развяват коня – не изключвам възможността те да поискат импийчмънт, но бих се учудил, коментира Крум Зарков.

„Парламентаризъм ли е всяка сутрин Делян Пеевски и Бойко Борисов да казват какво ще се случи през деня, а останалите 238 депутати да се замерят с безсмислени обиди – какво правят другите“, попита той.

Президентът сезира КС срещу избора на нови съдии

Президентът Румен Радев сезира Конституционният съд с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.Продължете с четенето

Избраха Атанасова и Белазелков за конституционни съдии със спорни пълни мандати

Народното събрание избра пенсионирания съдия Борислав Белазелков и шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова за конституционни съдии. За него гласуваха 154 депутати, а 63 бяха против. За нея гласовете бяха 159 „за“ и 65 „против“. Третият кандидат – Цвета Рангелова от „Възраждане“, не получи необходимата подкрепа с 42 гласа „за“, 105 „против“ и 68 „въздържал се“.Продължете с четенето

„Парламентът отрича решаващата роля на правото“: Президентът прати промените в основния закон в КС

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за обявяване на противоконституционност на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България (Обн. ДВ, бр. 106 от 22.12.2023 г.).Продължете с четенето