НАПлийкс – спомени и поуки

Анна Заркова

Помните ли НАПлийкс? Безпрецедентната кражба от масива на данъчните, в който има данни за 6 милиона българи от 10 години насам?

Така и не разбрахме колко точно декларации, плащания по заеми, номера на коли, договори, IP адреси, ЕГН-та, пенсии и заплати станаха достояние на изнудвачи и измамници. Нито пък научихме колко данъчни разследвания пропаднаха заради теча, причинен от безхаберната администрация.

„Безхаберна“ ли казахме? По-вярно е да се нарече „престъпна администрация“, тъй като пробивът в НАП  е в резултат на нарушението на всякакви закони и правила.

Защо припомняме това безобразие? Защото близо 2 г. минаха оттогава, а наказани за него няма. Обвиненията, повдигнати за хакерската атака и лошото управление на НАП още не са внесени в съда. Не е платена и глобата от 5,1 млн. лв., наложен от Комисията за защита на личните данни, макар за това да е нужно само въпросната сума да се премести от едното в друго чекмедже на бюджета.

Това, разбира се, не е новина. Известно е отколе, че у нас има нещо по-възмутително от кражбите и това е тяхната безнаказаност. И че колкото са по-големи апашите, толкова са по-недосегаеми.

Новина няма. Но има поука. И тя е, че живееш ли в България, вече няма нужда да „имаш човек в НАП“, както пее Ицо Хазарта. Достатъчно е да крадеш и да мамиш държавата не на дребно, я на едро – това е гаранция, че няма никога да те преследват наказателно. а пък преследват ли те, няма да те хванат.