Така работи измамата

Има търсене – има предлагане на лесни пари, илюзии и фалшификати

Анна Заркова,

вестник „Галерия“

„Най-доброто предстои”. Вероятно е така, щом особено влиятелният депутат Пеевски го обяви по телевизията. И без друго българинът е доверчив. Той е склонен да очаква добруването да го сполети изневиделица – по чудо, без да си е мръднал пръста дори – да получи например милиони от тотото, палто от норка в замяна на скъсана рокля, безплатно летуване, предложение за брак от чужбина. Убеден е, че „най-хубавото” по тия земи се придобива винаги на далавера, на юнашко доверие или на намалени цени.Продължете с четенето

Европейската прокуратура води 143 разследвания в България за измами с 492,6 млн. евро от ЕС

Европейската прокуратура представи доклада за дейността си през 2022 г., в който се отчита, че в България се водят 143 разследвания по съмнения за измами с пари от бюджета на ЕС за общо 492,6 милиона евро.

Миналата година са започнати 101 от тези проверки, свързани с разходи за 176,3 милиона евро. Проверките по повод измами с ДДС са за щети на стойност 2,6 милиона евро, съобщи БТА.

По искане на прокуратурата на ЕС е бил наложен запор на имущество за 6,5 милиона евро. Повдигнато е едно обвинение, 11 случая са приключени без последици, 25 са предадени на съд, 19 случая са обединени.

Проверките се водят по 204 сигнала, получени от българските власти, 36 – по данни от частни лица, девет сигнала са постъпили от институции на ЕС. По едно от делата се очаква решение, по едно е произнесена първоинстанционна присъда, едно съдебно решение е обжалвано, по едно се води дело на втора инстанция, едно решение е окончателно, показват данните.

Най-често се разследват измами със средства, изплатени по случаи, несвързани с обществени поръчки (94 случая), на второ място са обществените поръчки (45), 16 случая са за предполагаема корупция, 11 са за злоупотреби. Най-често се разглеждат случаи, свързани със земеделието (42), регионалното развитие (25) и други програми на ЕС (22), се отчита в доклада.