Коват законите като криви пирони 

Анна Заркова,

вестник „Галерия“

„Щом народът пак е недоволен, обещай му нов закон“. Звучи като реплика от ония записи на партийни събрания, където пет-шестима почитатели на „кеша в торбите” решават важни държавни дела. Обаче не е. Не е и нещо чуто в кулоарите на 50-ия парламент, в който току-що отново пратихме прочутите автори на Доктрината за промяната, наречена от тях самите „Ала-бала”… Казано е още през 16-и век от Сюлейман Великолепни Законодателя, най-дълго управлявалият султан.Продължете с четенето

Партиите като султан Сюлейман

„Щом народът пак е недоволен, обещай му нов закон.”

Звучи като реплика от ония записи в Банкя, където разни гости на Бойко решават важни държавни дела. Но не е. Казано е още през 16-ти век от Сюлейман Великолепни Законодателя, най-дълго управлявалият султан.

Продължете с четенето

Коват закони по терка на султан Сюлейман

Анна Заркова

Щом народът пак е недоволен, обещай му нов закон.“ Това звучи като реплика от ония подслушани разговори, които разкриват в последно време на запис неприлични решения на държавни дела. Но не е. Казано е още през 16-ти век от Сюлейман Великолепни Законодателя – най-дълго управлявалият султан. По негово време (1520-1566) законите се множат, пише Педро Загребални, един от неговите биографи. Същевременно султанът разбира, че хората трябва да бъдат успокоявани не толкова със справедливи закони, колкото с обещания за тях, защото обещанието е винаги по-привлекателно от действителността. Той не отменя предишните закони, но неуморно измисля нови. Така се утвърждава историческата истина, че когато в обществото цари невежество, в умовете е безпорядък, а във властта – продажност, законите се менят с такава скорост, че е невъзможно законите да се прочитат, камо ли да се изпълняват.

Така било в Османската империя преди 6 века. А не е ли така у нас и днес?

Продължете с четенето