ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Кървавото хоро

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

Стамболов го повежда 101 години преди Луканов

На 3 юли 1895 година СТЕФАН СТАМБОЛОВ, бивш български министър-председател, пада в кръв до колене насред София. Убийците му са хванати. До днес обаче не се знае най-важното – кой и защо ги е пратил?

101 години по-късно, пак в София, няколко куршума в гръб прекъсват живота на друг бивш български министър-председател – АНДРЕЙ ЛУКАНОВ. За смъртта му има задържани, но присъдите им са оправдателни.

Какво свързва двете убийства, потресли България в различни времена? Може би главно това, че вдъхновителите им ще останат неизвестни. Или друго – че и двамата големи политици имаха шанс да се върнат на власт…

Продължете с четенето

ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Ескадроните на смъртта

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

УВОД на част 1 – Куршуми по време на преход

ТРИ КУРШУМА покосяват от засада край Ловеч на 4 септември 1993 година бившия европейски първенец за младежи и многократен републикански шампион по класическа борба Стефан Мирославов-Крушата.

Смъртта на Крушата идва като гръм от ясно небе. Изтръпват всички – и тия, които знаят какво става в набиращия сила подземен свят на България, и ония, за които думата „мафия“ звучи като екзотика и нищо повече. Но никой тогава в още необръгналата на разправи и барут България не предполага, че от провинциалната знаменитост ще тръгне кървава диря, която ще мине през един от символите на следдесетоноемврийска България – бившият министър-председател Андрей Луканов.

Продължете с четенето

ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Крушата – 10.04.1993

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

Стефан Мирославов е пръв в списъка на убитите „борци“

МНОГОКРАТНИЯТ РЕПУБЛИКАНСКИ ШАМПИОН по класическа борба Стефан Мирославов-Крушата е изпратен от грандиозна процесия по последния му път до гробищата в родното му село Кирчево. Три куршума го покосяват от засада край Ловеч на 4 септември 1993 година. Пищното му погребение е първото от множеството последвали внушителни траурни манифестации на „борческия“ елит.

Продължете с четенето

ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Герман Винокуров – 19.01.1994

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

Шампионът по бойни изкуства контролирал канал за крадени коли

УКРАИНСКИЯТ ТРЕНЬОР по бойни изкуства Герман Винокуров загива от ръката на неизвестен престъпник в България, 40 дни преди да се роди дъщеря му Ава. След погребението му вдовицата Алеса Налбантова надмогва мъката и подновява кариерата си на естрадна певица в кипърски и наши шикозни заведения. Тя казва, че знае кой е участвал в убийството на мъжа й, но се страхува да каже.

Продължете с четенето

ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Деян Добрев – 24.04.1994

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

Кървав кръг покрай смъртта на сливенския кредитен милионер

КРЕДИТНИЯТ МИЛИОНЕР Деян Добрев е намерен мъртъв – обезобразен от зверски бой, на 24 април 1994 година в гората край сунгурларското село Бероново. След четири месеца – на 27 август, са застреляни публично в ямболската дискотека „Диана“ борческият бос Тодор Боев-Картофа и дясната му ръка Стойко Шаламанов-Богата. Само 22 дни по-късно главният свидетел за убийството на Деян Добрев – Христин Хаджиколев, ликвидира демонстративно Петко Стоянов-Каратиста, който поръчва Добрев да бъде бит до смърт.

Продължете с четенето

ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Картофа и Богата – 27.08.1994

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

Екзекуторът на двамата борци умира от токов удар

ЯМБОЛСКИТЕ БОРЦИ Тодор Боев-Картофа и Стойко Шаламанов-Богата са застреляни демонстративно пред близо двеста очевидци в ямболската дискотека „Диана“ в нощта на 27 срещу 28 август 1994 година. Екзекуторът им Борислав Славчев е хванат, но умира на 27 юли 1996 година в Старозагорския затвор, преди да каже кой го е пратил.

Продължете с четенето

ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Доцент Цветанов – 30.08.1994

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

Смъртта на основателя на „Защита“ вади наяве враговете и приятелите му

ГОДИНИ СЛЕД КАТО доцент Цветан Цветанов Георгиев е разстрелян и погребан в родната му Берковица, разследването показва само, че враговете му приживе са били повече от приятелите.

Шефът на Българския спортен съюз и основател на Асоциацията за самозащита на населението от престъпността „За- щита“ е убит с 5 куршума в софийския квартал „Изток“ на 30 август 1994 година.

Съвпаденията на двете му имена с тези на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов (2009-2013 г. ) е напълно случайно.

Продължете с четенето