НЕ на посегателствата срещу медии и журналисти!

Световният ден на свободата на печата е стимул за единение

Снежана Тодорова

Що за зла ирония отприщи атаката срещу вестник „Земя” и още две негови издания точно в навечерието на Световния ден на свободата на печата? Дават ли си сметка извършителите ѝ какво правят?

Навършват се 30 години от решението, взето от ЮНЕСКО през 1993 г., за обявяване на 3 май за Световен ден на свободата на печата. В апела си по този повод Международната федерация на журналистите (МФЖ), чийто член е СБЖ, напомня една истина, която и нашият Съюз винаги изтъква в свои позиции и обръщения – че свободата на изразяване е основен двигател на всички други човешки права, на самата демокрация.

Тежките кризи, връхлитащи човечеството с все по-драматична интензивност през последните години, са неимоверно изпитание за опазването и оцеляването на тази свобода. Парадоксът е, че сякаш колкото повече апели се отправят в нейна защита, колкото повече регламенти и законови актове се приемат, тя става все по-уязвима и все по-застрашена в световен мащаб, а уж благовидните регулации се превръщат в инструменти за цензура.

Не можем отново да не припомним какво демонстративно и брутално сплашване на всички журналисти по света представлява разправата с разобличител като Джулиан Асандж, над чиято глава виси дамоклевият меч да бъде екстрадиран в САЩ и тикнат там в затвор за 175 г., само защото е разгласил военни престъпления на суперсилата в Ирак и Афганистан.

Къде ли не – из всички краища на планетата – журналисти са преследвани, уволнявани, съдени, бити, заплашвани, убивани, за да замълчат, за да не смеят да си отварят устата за разобличения. Цели медии, дръзнали все пак да не жертват истината, са съсипвани с вече нашумелите SLAPP дела, наричани и с образното „дела бухалки”.

Вихрят се и модерни методи чрез ограничения и блокирания в интернет и в социалните мрежи, чрез заглушаване на източници, които пречат на целите на една или друга пропаганд. В офанзива е и внедряването на изкуствен интелект в журналистиката, който влече след себе си масови уволнения, дехуманизиране и десоциализиране на професията, автоматизираното ѝ подчиняване на манипулативни интереси.

Българската журналистика е тежко засегната от всичко изброено, а медийната среда у нас е допълнително увредена и от всички обществено-политически, икономически и правни недъзи в държавното функциониране. Свободата на печата се превръща във все по-голяма химера. Не ни е спестено нищо – нито скандални SLAPP-дела, нито заплахи и унижения, нито финансово задушаване, нито отлив от журналистическата професия.

Ето, че и сега, точно в навечерието на Световния ден на свободата на печата, станахме свидетели на още едно скандално посегателство срещу медии и срещу правата на работещите в тях колеги. Става дума за вече нашумелия случай с вестник „Земя” и с още две негови издания, чиито редакционни помещения на два пъти в рамките на броени дни са запечатвани и с оставени без електрозхранване, като това пряко възпрепятства излизането на вестниците. Последното такова запечатване е буквално от вчера, 2 май, като това подтикна журналистическото дружество на работещите в трите издания колеги да алармира и СБЖ за ситуацията.
Както бе съобщено, чрез смяна на ключалки или занитване на вратите на екипите на „Земя”, „Русия днес” и „Китай днес” се пречи да влизат в редакцията си, намираща се в сградата на „Позитано” 20 А. Тя е оставена и без електрозахранване. Вестниците не могат да излизат, след като в запечатаните помещения е блокирана и необходимата техника и документация.

Тези действия са предприети от страна на Националния съвет на БСП. Издателите на трите издания имат с НС на БСП действащ договор за ползвне на въпросните помещения, който не предвижда паричен наем. Същевременно сградата е на Областната управа на София-област. Съответно издателите и журналистическото дружество смятат извършваното от НС н БСП за неправомерно. Открита е подписка в защита на „Земя” и другите издания, на работещите в тях журналисти.

Изумително е наистина що за зла ирония отприщи тази атака срещу трите вестника точно в навечерието на Световния ден на свободата на печата? Дават ли си сметка извършителите ѝ какво правят?

Каквито и спорове да има, те могат и трябва да се решават цивилизовано, чрез диалог, с правни средства. Но това, което се демонстрира сега, е наистина недопустимо посегателство срещу правата на работещите в засегнатите издания журналисти и срещу свободата на печата.

СБЖ апелира да се прекратят тези действия и да се гарантира излизането на спрените издания.

Апелираме също така и към широката колегия за единение и солидарност и при този, и при всеки друг случай, в който са засегнати журналистическите права и медийната свобода. Както знаем, ударът по един от нас е удар по всички ни.

НЕ на посегателствата срещу медии и журналисти!

Снежана Тодорова,
председател на УС на СБЖ

Кой печели, кой губи и кой ще се ожени за грозната булка?

Иван Бакалов, e-vestnik

Големият въпрос на тези избори беше дали ПП-ДБ ще победят Борисов. Не успяха.

В предишния парламент ПП и ДБ имаха общо 73 депутати срещу 67 за ГЕРБ, тоест 6 повече. Сега са почти изравнени, остава ЦИК да преброи дали ГЕРБ ще излезе с един, два или три депутата повече. Тоест, явяването на ПП и ДБ на избори заедно като коалиция понижи резултата им.Продължете с четенето

Крум Зарков: Възможни са още списъци по закона “Магнитски”

Има ли институция в България, която е провела разследване след санкциите и твърденията по “Магнитски”?

Новият списък “Магнитски” и санкциите на Великобритания са актуалност, но не са актуалност въпросите, които те поставят. Това заяви в предаването “Здравей, България” на Нова телевизия служебният министър на правосъдието Крум Зарков. “Този въпрос стои твърде дълго време пред нас и тъй като ние не намираме силата да го решим – се появяват такива неща. Време за скатаване вече няма”, категоричен бе той.Продължете с четенето

Радев към Нинова: БСП е показала, че може да прави компромиси, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти

Взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации в българския парламент.

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на „БСП за България“. Папката взе председателят на парламентарната група и на партията Корнелия Нинова.

„След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство, в изпълнение на Конституцията, ви възлагам да посочите кандидат за министър-председател. Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност“, заяви Румен Радев.

По думите му във времена на силно политическо противопоставяне БСП е успяла да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии и е показала, че може да прави компромиси, да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации в българския парламент.Продължете с четенето

Крум Зарков: Северозападът има нужда от подкрепа

Интервю на Светла Иванова:

от вестник „Конкурент“

Г-н Зарков, „грозният спектакъл“ се случи. Към избори ли вървим, или има някакъв спасителен пояс за правителството?

Действително се намираме в епицентъра на сериозна правителствена криза, която има потенциал да свали правителството на Кирил Петков. Четворната коалиция вече е в историята. Възможностите за скрепяването на ново мнозинство с отцепници от ИТН ми се струват минимални, а и честно казано, управление с такъв тип подкрепа нито е привлекателно, нито ще бъде устойчиво.

Продължете с четенето

Крум Зарков: Когато БСП гори, не мога да гледам от прозореца

Интервю на Красен Бучков

Фрог нюз

В БСП е необходима промяна – личностна, политическа, организационна. БСП има необходимост да привлича, а не да изключва. Най-големият коз, който имам и той не е скрит, е политическата логика и нормалността. Когато един председател е подал оставка, е време за нов председател.

Политическа сила, която представлява лявото политическо пространство, е заплашена от пълна маргинализация. Ние сме в една колаборация с „Продължаваме промяната“ и това беше единствената възможност, за да няма реванш от страна на статуквото. Това казва пред Фрог нюз социалистът Крум Зарков, който е кандидат за председател на БСП.

Продължете с четенето