ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Ескадроните на смъртта

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

УВОД на част 1 – Куршуми по време на преход

ТРИ КУРШУМА покосяват от засада край Ловеч на 4 септември 1993 година бившия европейски първенец за младежи и многократен републикански шампион по класическа борба Стефан Мирославов-Крушата.

Смъртта на Крушата идва като гръм от ясно небе. Изтръпват всички – и тия, които знаят какво става в набиращия сила подземен свят на България, и ония, за които думата „мафия“ звучи като екзотика и нищо повече. Но никой тогава в още необръгналата на разправи и барут България не предполага, че от провинциалната знаменитост ще тръгне кървава диря, която ще мине през един от символите на следдесетоноемврийска България – бившият министър-председател Андрей Луканов.

Продължете с четенето

ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Крушата – 10.04.1993

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

Стефан Мирославов е пръв в списъка на убитите „борци“

МНОГОКРАТНИЯТ РЕПУБЛИКАНСКИ ШАМПИОН по класическа борба Стефан Мирославов-Крушата е изпратен от грандиозна процесия по последния му път до гробищата в родното му село Кирчево. Три куршума го покосяват от засада край Ловеч на 4 септември 1993 година. Пищното му погребение е първото от множеството последвали внушителни траурни манифестации на „борческия“ елит.

Продължете с четенето

ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Герман Винокуров – 19.01.1994

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

Шампионът по бойни изкуства контролирал канал за крадени коли

УКРАИНСКИЯТ ТРЕНЬОР по бойни изкуства Герман Винокуров загива от ръката на неизвестен престъпник в България, 40 дни преди да се роди дъщеря му Ава. След погребението му вдовицата Алеса Налбантова надмогва мъката и подновява кариерата си на естрадна певица в кипърски и наши шикозни заведения. Тя казва, че знае кой е участвал в убийството на мъжа й, но се страхува да каже.

Продължете с четенето

ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Деян Добрев – 24.04.1994

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

Кървав кръг покрай смъртта на сливенския кредитен милионер

КРЕДИТНИЯТ МИЛИОНЕР Деян Добрев е намерен мъртъв – обезобразен от зверски бой, на 24 април 1994 година в гората край сунгурларското село Бероново. След четири месеца – на 27 август, са застреляни публично в ямболската дискотека „Диана“ борческият бос Тодор Боев-Картофа и дясната му ръка Стойко Шаламанов-Богата. Само 22 дни по-късно главният свидетел за убийството на Деян Добрев – Христин Хаджиколев, ликвидира демонстративно Петко Стоянов-Каратиста, който поръчва Добрев да бъде бит до смърт.

Продължете с четенето

ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Картофа и Богата – 27.08.1994

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

Екзекуторът на двамата борци умира от токов удар

ЯМБОЛСКИТЕ БОРЦИ Тодор Боев-Картофа и Стойко Шаламанов-Богата са застреляни демонстративно пред близо двеста очевидци в ямболската дискотека „Диана“ в нощта на 27 срещу 28 август 1994 година. Екзекуторът им Борислав Славчев е хванат, но умира на 27 юли 1996 година в Старозагорския затвор, преди да каже кой го е пратил.

Продължете с четенето

ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Доцент Цветанов – 30.08.1994

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

Смъртта на основателя на „Защита“ вади наяве враговете и приятелите му

ГОДИНИ СЛЕД КАТО доцент Цветан Цветанов Георгиев е разстрелян и погребан в родната му Берковица, разследването показва само, че враговете му приживе са били повече от приятелите.

Шефът на Българския спортен съюз и основател на Асоциацията за самозащита на населението от престъпността „За- щита“ е убит с 5 куршума в софийския квартал „Изток“ на 30 август 1994 година.

Съвпаденията на двете му имена с тези на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов (2009-2013 г. ) е напълно случайно.

Продължете с четенето

ГОЛЕМИТЕ УБИЙСТВА: Крокодила – 01.02.1995

От книгата на Анна Заркова „Големите убийства“

Нарушителят на югоембаргото застрелян погрешка от бодигард

БОСЪТ НА ЕДНА ОТ ГАНГСТЕРСКИТЕ ГРУПИРОВКИ, контролираща навремето си нелегалния трафик на ембаргово гориво през западната ни граница, е застрелян погрешка от собствения му бодигард на 1 февруари 1995 година в кюстендилското село Горановци. След гибелта му Емил Кирилов-Крокодила остава в криминалната история на България като контрабандист номер едно по международния път през граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) в Олтоманци. А също и като автор на крилатата фраза: „У нас няма мафиоти, има бизнесмени!“

Продължете с четенето