38-те богатства в странство

Имотите на крадливата върхушка – стар компромат за новите избори

Анна Заркова,

вестник „Галерия“

Списък на 38 незаконно забогатели политици и магистрати, които укриват в чужбина луксозни имоти и грешни пари, ще бъде изваден в наченалата вече кална предизборна кампания.

Кой ли пусна тази мълва да обикаля тия дни партийните централи и да вдига кръвното на клептократите? 

Който и да е, той смята очевидно, че и българите като маймуните помнят всяко събитие само 20 секунди. В противен случай нямаше да вади стар компромат за новите избори.  

 „Медийната бомба” с 38-те богатства в странство гърмя нахалост поне три пъти от пет години насам. И се видя, че е бутафорна – извадена куфарите с компроматите.

Бутафорията (buttafuoria – фалшификат, от итал.) по дефиниция предполага изработка на имитации, които се ползват вместо истинските неща. Те са силно изразителни, в тях детайлите липсват, смята се, че не са нужни на зрителя. Евтини са и се ползват често – за заблуда на противника във военното дело, в италианските комедии дел арте и в бездарните политически спектакли у нас.

Изглежда, че така нареченият „Списък на депутати, министри, зам.-министри, общинари, съдии, прокурори и следователи с имущество от престъпен произход зад граница” е точно такъв фалшификат. При това овехтял – подмятан неведнъж в последната петилетка по сайтове, вестници и телевизионни екрани. Майсторите му са агенти от ДАНС (или поне така се съобщава), а имената в него са неизвестни до днешна дата – само бройката им се съобщава: 38, ни повече, ни по-малко. По-внимателните наблюдатели на това, което минава за „борба с корупцията в България”, знаят историята му вероятно, но нека я припомним за останалите.

Заглавието за незнайните богаташи от горните етажи на властта блесна за първи път в печата през май 2019 г. – часове след като президентът  Румен Радев призова да бъдат разследвани имуществата на всички политици зад граница. Призивът му беше отзвук на „Апартаментгейт” – лютият корупционен скандал с „евтините” апартаменти на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и други държавни деятели от партията ГЕРБ, получени в замяна на лобистко законодателство и користно правоприлагане.

„ Апартаментгейт” е вододел. Въпросът е накъде ще вървим след него. Не можем да градим модерна България по старому – с беззаконие и безнаказаност. Трябват съд, конфискация, връщане на пари!” – заяви държавният глава. Речта му не беше заглъхнала още, когато Пресцентърът на прокуратурата се обади:

„Главният прокурор Сотир Цацаров е изискал официално от Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) информация относно всички банкови сметки, офшорни компании и недвижими имоти в чужбина, които са недекларирани от български граждани на публични длъжности и са притежавани от тях лично или чрез свързани лица.”

От последвалите заглавия във всички медии бликаше ентусиазъм:

„Цацаров подхваща дворците в чужбина!”

„Цацаров погва офшорките на политиците!”

„Цацаров стартира акция „Антикорупция”

Ентусиазмът отразяваше обществената възбуда от току що излязла голяма статия в испанската преса според която дългогодишният премиер Бойко Борисов бил купил тайно „дворец и бутик в Барселона за едно красиво момиче (Мис Бикини), в което бил влюбен.

Нарочно или случайно „антикорупционната акция” на Цацаров съвпадна с края на мандата му, когато се беше видяла жалката безрезултатност на всичките му шумни “гонки за крадливи партократи, висши чиновници и  олигарси”.

По-точно?

Бившите министри Нанев, Цонев и Върбанов, бившият шеф на столичното парно Вальо Топлото и бившата директорка на данъчните Мургина, които бяха гръмогласно обвинени в корупция, излязоха от съда като „доказано невинни”.

Дванайсетте “мегадела” срещу енергийната мафия” се оказаха не “мега”, а “мини”.

Наказателните процеси срещу бившия вицепремиер Цветанов, бившият заместник-председател на парламента Бисеров, депутатите Михайлов, Кърчев, Марешки и компания  тръгнаха с фойерверки, но стигнаха… до под кривата круша.

Ревизията на криминалната приватизация, обещавана пронизително, тихичко се провали.

И арестите на богатите – Баневи, Стайков, Арабаджиеви – се оказа “много шум за нищо”.

А безпрецедентният обир на Корпоративна търговска банка?  – той влезе в обвинителен акт с размерите на романа “Война и мир”, който според повечето опитни юристи „изначално обрече делото на провал”.

…И още такива прокурорски сюжети могат да се изброят, но и така е ясно, че като чуе за тях, българинът се сеща за всичко, освен за правосъдие и справедливост…

„Воювайки” на този бутафорен антикорупционен фронт, през октомври 2019 г. държавното обвинение победно обяви:

„Трийсет и осем души на публични длъжности не са декларирали имуществени данни в чужбина. След данъчните проверки ще се прецени има ли предпоставки за наказателни производства срещу тях.”

Звучеше сериозно и заплашително за закононарушителите.

Точно тогава беше на дневен ред смяната на главните прокурори. Мераклията за незавидното наследство от мандата на Цацаров беше само един – Иван Гешев, автора на напоителния обвинителен акт за фалита на КТБ. Самият Цацаров се готвеше да напусне кабинета си в Съдебната палата и да заеме веднага предвидливо освободеното след скандал  („Терасагейт”) шефско бюро в Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) –  институцията с тромавата абревиатура и огромните претенции да направи “лошите богати” бедни.

Съобщението за трийсет и осемте потенциални нейни клиенти беше нескрита реклама – КПКОНПИ, видите ли, ако е начело с бившия главен прокурор оттук нататък, ще свърши най-сетне работата, за която й се плаща масрафът.  То беше и предупреждение към политиците – да не вземат да изберат друг вместо Цацаров за целта, че знае ли се… той има списък с тия от тях, дето са бъркали в меда.

Това е през есента на 2019-а.

Но друго е през лятото на 2021-ва.

Когато репортери питат Цацаров (който вече е горд шеф на КПКОНПИ) какво сe случва с посочените от ДАНС притежатели на съкровища в далечни места, той ги отрязва:

„Справките на ДАНС за имоти и сметки в чужбина не съдържат доказателства, а само оперативни данни, чийто източник дори не е посочен. С оперативна информация не може да се прави доказване  по НПК (Наказателно-процесуалния кодекс)!”

Е, да. “То се знае в селото, ама го няма в делото”, както юристите казват.

Обаче Цацаров добавя нещо важно:

„Събирането на доказателства по справките на ДАНС продължава. Всичко друго е демагогия, от която крачката до компромата е една.”

Като казва „компромат” бившият обвинител №1 има предвид появилият се слух, че Иван Гешев, още преди да го наследи, се бил сдобил с 3,7 милиона франка по сметка в швейцарска банка – като награда за “правилното разследване на разграбването на КТБ в което някои хора и обстоятелства са подходящо пропуснати, за сметка на други”. Това бе отречено веднага, но то се знае, че народът вярва най-вече на слухове, които са опровергани официално.

В този контекст информационната „бомба” за съкровищата зад граница погърмя още малко, докато не беше обезвредена. Как? С прокурорско заключение, че нито един от списъка с 38-те големци НЕ крие авоари зад граница. Нищо, че от ДАНС съобщили по-рано обратното.

Заключението никого не изненада. Най-малко зрителите и читателите. Както каза един от тях по Националното радио: „Всички знаем, че крадливата върхушка у нас е недосегаема”.

От КПКОНПИ се обаждат обаче, че “проверките за благосъстоянието на лица на публични длъжности не са инцидентни, а регулярни” – ще рече:  Трийсет и осемте, и другите като тях да не отварят шампанското, тъй като компроматната банка не се затваря…

Това преди три лета. А сега?

Делото „Барселонагейт” заради което неведнъж бе искан имунитета на Бойко Борисов е прекратено. И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов се погрижи за това почти веднага, след като зае мястото Гешев (който изпадна в немилост пред политическите си ментори). “Борисов не е възлагал никому закупуване на недвижим имот в Испания”, посочиха разследващите в  постановление.

Някой каза: “Пуснаха завесата”.

Но не!

Предизборното представление 2024 тече. На сцената са куфарите с компромати, а в тях е и бутафорният „Списък-38” без имена. И сценаристите отново го вадят.

Кой казваше, че „един медиен балон като се спука, не може да се надуе пак”? Бившият главен прокурор Филчев ли?… Да, но не е така. Историята с възхода и падението на управляващата Сглобка показа, че у нас преди избори, както и след тях, са възможни всякакви невъзможни неща.

Posted in Право и ред and tagged , , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *