Умират източници на информация за връзките престъпност-служби-бизнес-политика

Миролюба Бенатова

Не знам дали някъде в припомнянията се чу, че един от съдружниците на Галеви в официалния им бизнес – пътно строителство, е Федката, човек от инициативния комитет „За Перник“, издигнал Първанов за втори президентски мандат.

Другите в тази фирма, действала до 2008а г, са Васил Божков и Христофорос Аманатидис – Таки. Кога падна „имунитетът“ на Божков, знаете. И знаете какво пък той разказа за Горанов, Борисов и „паяка Пеевски“.

Таки също бе разследван за група за наркоразпространение и рекет, но неясно как, през 2015а обвиненията отпаднаха. Но пък влиянието му в „белия бизнес“ на „Капитан Андреево“ се е засилило. В тези години. Задочно.

Когато се говори за фигури като Галеви, Таки и Божков, пропускането на политическата нишка е удобно за утвърждаване на опорката:

„Кво ме интересува, че някакви мутри измират“.

Умират източници на информация за най-новата ни история, за връзките между престъпност-служби-бизнес и политика.

Например, вече покойният Ваньо Танов през 2008-а даде информация в парламента, че Галеви са засичани в топла връзка с бившия шеф на следствието, най-близък приятел на Ахмед Доган и Делян Пеевски – Ангел Александров.

Имали са свой човек и до тогавашния главен секретар на МВР Илия Илиев.

Не са случайни хора. Работили са за службите като информатори. Или службите са работили за тях като чадър. По-скоро второто.

Галеви са олицетворение на прехода. И дават отговор защо този преход не се състоя. Заради омертата.

Задочно повдигнатото им обвинение за пране на над 35 милиона лева приключва през 2016 г. със заключение на съда, че няма данни за престъпление.

Съдът приема, че те са били просто наематели в имението в Ресилово срещу 300 лева на месец и дава кредит на доверие на твърдението им, че милионите, идвали от офшорки, са на някакви митични чужденци, за които Галеви просто са работили.

Posted in Вашите истории, Въпроси и отговори and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *