Три месеца ще проверява съдиите около Нотариуса комисия във ВСС

В срок от три месеца временна комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще трябва да проучи всички факти и обстоятелства за участието на съдии в дейността на групата около застреляния Мартин Божанов, известен като Нотариуса.

Днес Съдийската колегия определи точния предмет на дейността на комисията – проучване на съдебни дела, изискване на информация от органите на съдебната власт, Върховната прокуратура, ГДБОП, ДАНС, СДВР, НАП, ИВСС, Националното бюро за контрол на СРС и други органи, изслушване на лица във връзка с известни обстоятелства за дейността на групата около Мартин Божанов, обобщаване и анализ на събраната информация, предаде lex.bg.

Ще се проучват делото за несъстоятелност на КТБ, делата за конфискация на активите на Евелин Банев-Брендо и семейството му, делото „Манджуков срещу Инвестбанк“, всички дела, по които страна е бил Божанов като физическо лице или свързаните с него физически и юридически лица, дела, по които страна или процесуален представител са били адвокатите Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, дела, по които Божанов или въпросните адвокати са били свидетели или податели на сигнали и жалби, без да са страни по конкретното производство, както и всички дела, по които има данни за свързаност от публично достъпни източници на информация.

Ще се изисква съдействие от председателите на съдилища и от конкретни съдии. На финала комисията ще изготви обобщаващ доклад за дейността.

За членове на комисията бяха избрани председателите на върховните съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков, както и членовете на колегията Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Даниела Марчева, Олга Керелска и Атанаска Дишева.

Съдии ще участват, но не директно в състава на комисията, а ще им бъдат възлагани конкретни задачи от двамата председатели на върховните съдилища.

Posted in Какво ново, Право и ред and tagged , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *