Съществува опасност исканията ни за арест да бъдат приемани „за сведение“ на международно ниво

Андрей Янкулов

Помните ли, когато Интерпол свали от издирване съпругата и дъщерята на Цветан Василев, търсени за арест от България за пране на пари? Мотивът – наказателно преследване по политически причини.

Изглежда, че ситуацията може да се повтори и с обвиняемите по казуса „Нексо“ – от Интерпол към момента анализират дали следва да приложат същата процедура. Междувременно сръбските власти отказват да задържат обвиняемите на тяхна територия, въпреки изпратеното им от България директно искане. Това предизвиква дълбокото и искрено възмущение на българската прокуратура.

И в първия случай българската прокуратура пак беше много възмутена от „своеволията“ на Интерпол. Единственото, което очевидно е произлязло обаче, не е оттам да са си взели бележка да не правят вече така, а напротив – да гледат още по-внимателно подобни искания от България по политически „горещи“ казуси. Защото има прецедент.

И докато Гешев вероятно ще обяснява това отношение с присъщата си на жълта медия конспиративност, българските власти (вън от прокуратурата) следва да се замислят какво трябва да се направи за излизащите извън всякаква нормалност свободни съчинения, прожектирани по пресконференции и етикетирани като „наказателни производства“ с предмет разкриване на „заговор срещу Него“.

Съществува опасност исканията ни за арест на всякакви интересни лица, встрани от тези за „криминални“ престъпления, просто да започнат да бъдат приемани „за сведение“ на международно ниво заради недоверие.

Posted in Вашите истории, Въпроси и отговори and tagged , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *