Съединените щати на геронтокрацията

moonofalabama.org

Като всички същества хората остаряват. В по-късните етапи от живота им това обикновено идва с физически и умствени увреждания. Ето защо хората над 70 години са склонни да бъдат изтласквани от мястото им на работа.

Но това не е вярно за Конгреса на САЩ, който напълно отговаря на определението за геронтокрация:

“Геронтокрацията е форма на олигархично управление, при което едно образувание се управлява от лидерите, които са значително по-възрастни от по-голямата част от възрастното население. В много политически структури властта в рамките на управляващата класа се натрупва с възрастта, което прави най-възрастните хора носители на най-голямата власт. Онези, които притежават най-голямата власт, може да не са на официалните лидерски позиции, но често доминират над тези, които са. В опростената дефиниция, геронтокрацията е общество, в което лидерството е запазено за старейшините“.

Но това си идва със своите политически последствия.

Демократите все още са изправени пред дилемата Даян Фейнстийн, тъй като офертата за нейната замяна се проваля. Планът на демократите да заменят тази болна сенаторка в съдебната комисия на Сената се разпадна на фона на опозицията на републиканците във вторник и остави партията да се бори с дилемата за закъсалите кандидати за съдии, което разпали някои хора в демократическата база и усложни надпреварата в Сената за нейната наследничка в Калифорния.

Републиканците попречиха на лидера на мнозинството в Сената Чарлз Е. Шумър (демократ от Ню Йорк) да замени временно сенатор Фейнстийн (демократ от Калифорния), която отсъства от февруари, с друг демократ.

Сенатор Линдзи О. Греъм (републиканец от Северна Каролина) възрази срещу този ход, като каза, че ще позволи на демократите да „пробутат шепа съдии, които според мен никога не трябва да бъдат на съдийската пейка“.

Това оставя демократите в Сената в положение да се борят с това как да се справят с продължителното отсъствие на най-възрастния си член, което доведе до отпадането на някои от съдебните номинации на президента Байдън в съдебната комисия. Влиятелната комисия, която проучва твърденията за финансови конфликти на интереси срещу съдията от Върховния съд Кларънс Томас, също не разполага с гласовете, за да пусне призовките в нейно отсъствие.

„Това е истинска дилема за нас“, каза сенатор Питър Уелч (демократ от Вермонт), член на съдебната комисия. „Заседнали сме, 10 на 10 (това е разделението между демократи и републиканци) и това не е мнение, а е реалността“.

Малко странно е, че една история за един процедурен проблем, причинен от напредналата възраст на член на Конгреса, се цитира от много възрастни хора:

– Сенатор Даян Файнстийн е родена на 22 юни 1933 г. Тя е на 89 години.

– Сенатор Чарлз Е. Шумър е роден на 23 ноември 1950 г. Той е на 72 години.

– Президентът Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. Той е на 80 години.

– Джъстис Кларънс Томас е роден на 23 юни 1948 г. Той е на 74 години.

– Сенатор Линдзи О. Греъм е роден на 9 юли 1955 г. Той е на 67 години.

– Сенатор Питър Уелч е роден на 2 май 1947 г. Той е на 75 години.

Да задълбаем малко по-надолу в тази история:

Председателят на съдебната комисия на Сената Ричард Дж. Дърбин (демократ от Илинойс), който каза, че нейното отсъствие е попречило на комисията, да не може да се опита да я „накара да вземе друго решение“.

Байдън, който нае Файнстийн да служи в съдебната комисия и я смята за свой дългогодишен приятел и политически съюзник, ѝ даде това място.

Но собствената възраст на Байдън, който е на 80 години, го прави политически опасен и вместо леко да подтикне някого да се пенсионира поради напредналата си възраст, той също се противопоставя на миналите призиви на демократите да накарат съдията от Върховния съд Стивън Г. Брейер да си подаде оставка, за да назначат негов по-млад наследник и това го прави малко вероятен съюзник в техните усилия.

Фейнстийн устоя на множеството призиви да си подаде оставката през годините, след като излязоха нелицеприятни истории от някои от нейните колеги за пропуските в паметта ѝ и предполагаемия ѝ когнитивен спад, както и за видимото ѝ разчитане на нейните помощници в публичните аспекти на нейната работа. Но задържането на съдебните кандидати, създадено от нейното отсъствие в комисията, промени тона на разговора между демократичните активисти.

Съюзниците на Файнстийн, включително Нанси Пелоси (демократ от Калифорния), която подкрепя кандидатурата на Шиф, отдавна отхвърлят идеята, че Файнстийн трябва да се оттегли при условията на когото и да било, освен само нейните. Те настръхнаха от призивите тя да си подаде оставката и да позволи на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм (демократ) да назначи неин заместник до края на мандата ѝ и категоризираха тези предложения като сексистки двоен стандарт, който не се прилага към застаряващите мъже сенатори…

Бившият сенатор Барбара Боксер, която е работила с Файнстийн от 1992 г. до 2017 г., нарече отказа на републиканците в Сената да дадат на Фейнстийн времето, от което се нуждае, за да се възстанови, като „позорно“, „разединително“ и „неуважително“.
„Ако на един републикански сенатор се беше случила същата ситуация като на сенатор Файнстийн, тя щеше да е първата, която щеше да им се обади и да каже: „Какво мога да направя за вас?“, каза Боксер в телефонно интервю. „Това, което правят, защото хората знаят в каква трудна игра са не получава дискусията, която те заслужават“.

Възрастта на изслушаните дотук отново е много над средната:

– Сенатор Ричард Дж. Дърбин е роден на 21 ноември 1944 г. Той е на 78 години.

– Съдия Стивън Г. Брейер е роден на 15 август 1938 г. Той е на 84 години.

– Конгресменът Нанси Пелоси е родена на 26 март 1940 г. Тя е на 83 години.

– Бившият сенатор Барбара Боксер е родена на 11 ноември 1940 г. Тя е на 82 години.

Средната възраст в Съединените щати е 38,5 години. Трябва ли да се вярва на една група от осемдесетгодишни да решават съдбата на много по-младото население?

Историята също така споменава Шиф, който е на 62 години, и Нюсъм, който е на 55 години. Има и гласове на няколко други хора. Конгресменът Александрия Окасио-Кортез, е на 33 години, и е най-младата. Тримата репортери, написали тази история, са около 40-годишни.

Но все пак и Конгресът и Върховният съд имат определен проблем с възрастта.

В международен план средната възраст на Конгреса на САЩ е необичайно висока. Средната възраст на 118-ия Конгрес е 58 години. В Камарата на представителите средната възраст е 57 години, докато средната възраст на сенаторите е 64 години.

Средната възраст на членовете на германския Бундестаг е 49 години, което е само с две години повече от средната възраст на германското население. Въпреки че там нямат горна възрастова граница за членовете на Бундестага, съдиите от Върховния съд на Германия (Verfassungsgericht) трябва да се пенсионират, когато навършат 68 години.

Френската асамблея има подобна средна възраст като Бундестага. Членовете на Британската камара на общините са на средна възраст около 50 години. (Членовете на по-малко влиятелната Камара на лордовете са на средна възраст 70 години. Но повечето от над 770-те членове не присъстват на парламентарните процедури. Камарата на лордовете рядко се запълва, макар че нейния капацитет е само за около 300 члена.)

Как така средната възраст на членовете на Конгреса е с десетилетие по-висока от средната възраст на другите парламенти в света?

Какви може да са последствията?

Как може да се промени това?

Да се въведе официална възрастова граница за членовете на Конгреса и за съдиите. Поради най-високата средна възраст на Конгреса това би било трудно да се премине, ако тази граница е твърде ниска. Но едно ограничение от 75 години вероятно ще мине.

Някой да има по-добри идеи?

Източник: Moon of Alabama

Posted in Вашите истории, Въпроси и отговори and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *