Служебното правителство внася новия антикорупционен закон и в следващия парламент

Министерският съвет одобри проект на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности, съобщи правителствената пресслужба. Законът предвижда създаването на нова антикорупционна комисия и промени в правомощията на действащата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Реформата е част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Предлага се новата антикорупционна комисия да има разследващи функции и да може да обжалва пред съд отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство по изпратени от нея преписки.

Две ще са основните направления на работа на комисията – превенция (чрез събиране и анализ на информация и предлагане на антикорупционни мерки) и разкриване и разследване на корупционни престъпления. Изрично са изброени престъпните посегателства, по които ще се работи, сред тях: длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост, сключване на неизгодна сделка, престъпления по служба, подкуп, търговия с влияние, изпиране на пари.

Новата антикорупционна комисия ще разследва прояви на висшия ешелон – народните представители, членовете на правителството, изборните членове на Висшия съдебен съвет, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС, ръководителите на агенция „Митници“, на НАП, областните управители, заместник областните управители, кметовете и заместник- кметовете на общини.

Комисията ще е петчленна. Предлага се съставът да е: двама членове, избирани от Народното събрание; един, назначаван от президента и по един, избиран от общите събрания на двете върховни съдилища – съответно ВКС и ВАС. Предвижда се Комисията да се председателства на ротационен принцип за една година, като председателят ще се определя чрез жребий. Мандатът на членовете на Комисията ще бъде 5 години.

„Веднъж вече внесен в Народното събрание, той бе приет на първо четене, но стигна дотам. Да се надяваме, че следващото Народно събрание ще стигне до края на законопроекта, а новоизбраната комисия най-накрая ще ни отърве от болестта, която ни пречи да вървим напред като общество“, коментира служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *