Сбогом на лъжите за оръжията

Ясен Люцканов

„България изнася оръжия, стоки и технологии с двойна употреба сигурно за над 60 държави, но за пореден път декларирам от трибуната на българското Народно събрание – нито един износ не е осъществен за Украйна, не само в последните месеци, откакто е правителството на Кирил Петков, а от 2015 г., след подписването на Минските споразумения“, заяви Корнелия Нинова от парламентарната трибуна на 1 април. „Декларирам го тук, с лицето си, пред целия български народ – България не изнася оръжие, боеприпаси или стоки и технологии с двойна употреба за Украйна“, повтори вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията и председател на БСП.

Първоаприлска ли е доктрината „нито един патрон за Украйна“ може да се провери на интернет страницата на оглавяваната от икономическия министър Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжия за масово унищожение. Там са публикувани годишните доклади на комисията от 2005-а насам, като последният качен на този сайт е за 2019 г.

В Приложение №2 към доклада се намират данните за реализирания износ и трансфер на оръжие по държави и по категории на продуктите, свързани с отбраната.

За Украйна информацията е за 306 000 евро от категория ML4 (Бомби, торпеда, реактивни снаряди, ракети, други взривни устройства и заряди, и оборудване и принадлежности за тях, както следва, и специално проектирани за тях елементи) и 1 468 800 евро от категория ML8 (Енергетични материали и свързаните с тях вещества: взривни вещества, ракетно гориво, пиротехнически състави, окислители и техните смеси, свързващи вещества, пластификатори, мономери и полимери, добавки, прекурсори).

Ето какво сочат докладите за предходните 4 години:

През 2018 г. – 2 203 200 евро от категория ML8.

През 2017 г. – 2 570 400 евро от категория ML8.

През 2016 г. – 102 300 евро от категория ML6 (Сухопътни транспортни средства и компоненти за тях) и 1 468 800 евро от категория ML8.

През 2015 г. – 16 678 073 евро от шест от основните категории.

Докладът за 2020 г. е публикуван в труднооткриваема секция на сайта на икономическото министерство. Но без приложенията към него. В същия непълен вид документът е качен и в системата за правна информация на Министерския съвет. Докладът заедно с приложенията към него може да бъде открит само и единствено с упорито ровене в интернет страницата на Народното събрание. Където е качен сканиран бледо, на места нечетливо.

Все пак данните за Украйна се виждат – над 6 милиона евро в девет категории, както следва:

122 644 евро в категория ML1 (Гладкоцевни оръжия с калибър, по-малък от 20 mm, други въоръжения и автоматични оръжия с калибър 12,7 mm (0,5 инча) или по-малък, принадлежности и специално проектирани за тях компоненти)

2 043 398 евро в категория ML2 (Гладкоцевни оръжия с калибър 20 mm или по-голям, други оръжия или въоръжения с калибър по-голям от 12,7 mm (0,5 инча), пускови установки и принадлежности, както следва, и специално проектирани за тях компоненти)

242 160 евро в категория ML3 (Бойни припаси и взривателни устройства, както следва, и специално проектирани за тях елементи)

1 197 676 евро в категория ML4 (Бомби, торпеда, реактивни снаряди, ракети, други взривни устройства и заряди, и оборудване и принадлежности за тях, както следва, и специално проектирани за тях елементи)

326 174 евро в категория ML6 (Сухопътни транспортни средства и компоненти за тях)

154 879 евро в категория ML8 (Енергетични материали и свързаните с тях вещества: взривни вещества, ракетно гориво, пиротехнически състави, окислители и техните смеси, свързващи вещества, пластификатори, мономери и полимери, добавки, прекурсори)

1 014 750 евро в категория ML10 (Летателни апарати, летателни апарати, по-леки от въздуха, безпилотни летателни апарати, двигатели за летателни апарати и оборудване за летателни апарати, свързано с тях оборудване и компоненти, специално проектирани или модифицирани за военна употреба)

900 000 евро в категория ML18 (Оборудване за производство и компоненти)

55 853 евро в категория ML22 (Технология)

Докладите трябва да се представят до 30 юни от междуведомствената комисия в Министерския съвет, а кабинетът трябва да ги представя в Народното събрание, постановява чл. 70, ал. 1 и ал. 2 от Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба.

Докладът за 2020 г. обаче е приет от МС чак на 1 септември м.г. Представен е от тогавашния служебен министър на икономиката в кабинета „Янев-1“ Кирил Петков, сочи стенограмата от заседанието:

„Това са статистиките за 2020 година. Реално в последните три месеца по време на нашето управление ние продължаваме с тази Комисия един път в месеца и разглеждаме средно около 100 сделки. Имаме и откази, мисля че с по-висока интензивност, отколкото това се забелязва през 2020 година“, изтъква днешният премиер.

„Само да отбележим, че този Годишен доклад е трябвало да бъде приет през месец март, но понякога и септември е март“, казва служебният премиер Стефан Янев.

Докладът за 2020 така и не е разгледан в кратките 45-и и 46-и парламент, нито до момента в настоящото 47-о Народно събрание.

А до 40 дни би следвало да бъде представен документът за 2021 г. Най-интересните данни – тези за настоящата 2022 година, трябва да излязат чак другото лято.

Но дали дотогава някои от днешните герои на политическата сцена все още ще заемат същите постове…

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *