Първото разследване по новия механизъм приключи без установено престъпление на главния прокурор

Първото разследване по новия механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му приключи без да е установено престъпление. Ad hoc прокурорът Даниела Талева е постановила отказ за образуване на досъдебно производство по сигнала за имотни сделки, свързани с и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, поради липсата на престъпление, съобщи БТА.

През лятото на м.г. в прокуратурата беше подаден сигнал срещу Сарафов по повод имотното състояние на негови близки, припомня lex.bg.

В него се посочваха сделки на роднини на Сарафов, сключени в периода 2020-2022 г. По този повод от Софийската градска прокуратура изпратиха във ВКС материалите по сигнала. Зам.-председателят на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Лада Паунова констатира в разпореждане, че постъпилото уведомление, преценено във връзка с приложените към него материали, сочи на наличие на законен повод по смисъла на чл. 208 и сл. от НПК. А данните в съобщението сочат, че се отнася до законен повод за започване на разследване срещу заместник на главния прокурор.

Междувременно съдийката от СГС Даниела Талева беше избрана за специален прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници, но едва в края на октомври беше назначена във ВКП и се зае със сигнала за имотното състояние на близките на Сарафов.

На 25 януари т.г. обаче Талева е постановила отказ за образуване на досъдебното производство поради липса на престъпление, тъй като твърденията в медийните публикации, приложени към сигнала, не се потвърждават от събраните в хода на проверката материали. Снети са били обяснения от Сарафов и всички посочени в публикациите, изискани са документи и нотариални актове.

Подателят на сигнала е уведомен и той може да обжалва отказа пред Софийския градски съд, като до момента няма информация това да е сторено.

Работата на Даниела Талева продължава по други сигнали срещу и.ф. главния прокурор. Единият е свързан с досъдебното производство срещу Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, и още двама души, което беше образувано от Софийската районна прокуратура за принуда, но наскоро беше прекратено от СГП.

Има сигнал, подаден от сдружение „Боец“, с твърдения за извършени престъпления от и.ф. главния прокурор, но от секцията „Уведомления за разследване на главния прокурор или на негов заместник“ на сайта на ВКС не става ясно за какво е. Други трима души, които изключително често се обръщат към съда с най-различни искови молби, също са подали сигнали срещу и.ф. главния прокурор.

Преди Талева да встъпи като ad hoc прокурор, Висшият съдебен съвет я изслуша заради възникнали организационно-административни въпроси. При все това на нея ѝ бяха отпуснати двама служители, намерен беше кабинет и беше създаден специален модул в Унифицираната информационна система на прокуратурата, където електронно да се подават и вкарват документи. Наред с това от МВР определиха и служители, които да помагат в проверките и разследванията.

Posted in Какво ново, Право и ред and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *