Първият от над 60 години нов затвор в България ще е готов до края на април 2024 г.

„Днес се случва нещо голямо. Нещо, което е изключително важно както за министерството на правосъдието и системата на пенитенциарното дело, така и за държавата“. Това заяви министърът на правосъдието Крум Зарков при символичната първа копка на новия затвор в Самораново. И допълни, че съоръжението, наречено затвор, ще бъде всъщност нещо много повече, пише „24 часа“.

Ще бъдат създадени повече от 90 нови работни места, учебен център, в който ще се обучават служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ по специално разработени програми, създадени с участието на норвежки и международни експерти.

Тъй като става дума за над 4500 служители правосъдният министър определи учебният център към новия затвор като един малък университет.

Това място ще промени изцяло икономическата ситуация в региона, защото тук ще има производствени бази, каза още Зарков.

Най-амбициозният проект на Министерството на правосъдието и на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, като помощта от Кралство Норвегия е в размер на 35 млн. лева.

Очаква се първият от над 60 години нов затвор в България, който ще е с капацитет до 400 лишени от свобода, да бъде готов до края на април 2024 г.

Във втората фаза на изграждането на най-модерния затворнически комплекс у нас се предвижда създаване на „преходно отделение“ (half way house) за подготовка за завръщане в обществото на хора, на които им предстои да бъдат освободени от затвора.

Предвиден е и социален център, в който публични институции, неправителствени организации и гражданското общество ще могат да участват в инициативи, насочени към по-успешната интеграция и социална включеност на лишените от свобода. Планирани са още изграждане на училище, библиотека, параклис, както и на производствени цехове, в които лишените от свобода лица ще имат възможност да полагат труд.

„Целта на проекта е да отговори на новите предизвикателства и поетите международни ангажименти от България за целенасоченост и последователност на реформата в сектора на изпълнение на наказанията, така че тя да доведе до реални и дългосрочни резултати“, заяви при откриването на строителната площадка главният директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов.

„Ние ще следим процеса на строителството и ще работим заедно с МП и ГДИН през следващите 15 месеца. Хората, които ще работят в този затвор, ще преминат квалифицирано обучение“, каза Ким Екхауген – началник на отдел „Международно сътрудничество“.

На събитието в Самораново присъстваха четирима бивши правосъдни министри – сегашният вицепремиер Иван Демерджиев, настоящият зам.-министър на правосъдието Мария Павлова, Надежда Йорданова и Данаил Кирилов, както и бившият зам.-правосъден министър проф. Николай Проданов.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *