„Промяна“ на запис

Из записа от онлайн заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“, проведено на 21.05. срещу 22.05., разпространен от депутата Радостин Василев, частична стенограма: от сайта на журналиста Петьо Цеков, снимка: Пламен Стоименов, „Труд news“

Кирил Петков:

Ако има избори през септември, ГЕРБ и нашата коалиция ще имат под 121 депутати

Мария Габриел се разрева и каза: “Не!” (ако е вицепремиер без ротация)

Христо поиска през първите 6 месеца да променим и конституцията, Борисов каза, че не може да осигури ДПС.

Ако имаме избори, влизаме в руския сценарий

Сега ядем як бой, вие сте предатели, късат се ризи

Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения

В този момент не можем да договорим някой (от ГЕРБ) да се хвърли под автобуса

––––––––––––––––––––––-

Асен Василев:
Ситуацията е луз луз

Въобще не е ясно дали отиваме на избори с ДБ. Ако сме без тях няма да се борим за първо място, най-много за трето.

Законно, незаконно трябва да се изгонят всички шефове на служби. През първите две седмици.

Ще загубим почти всички местни избори

Поне местните избори ще ги правим с наше МВР

Това е най-добрата сделка, която може да направим с ГЕРБ
————––––––––––––––––––––
Николай Денков:

Да се опитаме да компенсираме предстоящата щета с някакви постижения.

Трябва да можем да си тръгнем с гръм и трясък

Нямаме никакви илюзии по отношение на мотивацията на ГЕРБ и Борисов да участват

Има комбинация на интереси.

Може да се борим и за четвъртото място на следващите избори

КИРИЛ ПЕТКОВ: Обсъдихме да направим борд с ГЕРБ за назначенията в регулаторите и да обсъждаме всяко назначение с консенсус. В момента регулаторите са по-важни от правителството, защото те са там за 5-7 години.

– Днес

имах разговор с Урсула и я питах какъв е шансът да ни пуснеш (в Шенген и еврозоната).

И тя вика: “За Шенген вие много голям шансът, за еврозоната трябва да го измислите как да заобиколите правилата.” В смисъл как да влезете в рамките. И аз казах: “Можем ли да имам инфлация минус ефекта на Украйна”, и тя вика: “ Не ме цитирай, ще се опитаме да ви помогнем.”

– За службите – хубавото е, че Борисов също иска да ги изземе от президента. Как можем да се измъкнем да не са негови хора? Ще кажеме, че искаме външни консултанти да ни помогнат за част от конструирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е и да имаме някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл. Това е доста вероятен сценарий, защото в това не сме сами, а сме с външните партньори.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Това правителство ще продължи, докато Бойко се страхува от Гешев и президента. Последният ден на Габриел, когато е премиер, това ще е и последният ден на това правителство. Тя няма да иска да бъде свалена предсрочно. А Борисов няма да иска да си отреже клона с ЕНП. За корумпираните от ГЕРБ – това, което сме виждали, е, че Бойко няма да защити никого, а

ще хвърли всеки под автобуса…

Той знае, че го гледат под лупа и отвън, и отвътре. И има едни прокурори, дето са му тръгнали по петите. Ще трябва да защити себе си, ще вдигне ръце и ще каже – аз не знам, оправяйте се.

ЗА КАБИНЕТА С МАРИЯ ГАБРИЕЛ

АСЕН ВАСИЛЕВ: Ако Габриел не може да каже на пресконференцията при президента, че има някакво решение, си врътка опашката и си тръгва. Бойко в този момент има един от два хода: казва – няма да ви подкрепя, или казва – ще ви гласувам правителство, но след това няма да ви мине нито един закон, и нито един бюджет. Тогава наистина сме в lose-lose ситуация.

….

КИРИЛ СИМЕОНОВ: Ние обещахме правителство на малцинството, а това, което слагаме на масата, е коалиция. Аз изразявам, че моят интерес е България, както и ПП. Говорил съм с доста хора, включително координатори, които в прав текст са ми казвали, че в момента, в който има коалиция с ГЕРБ, няма да има кой да отвори офиса. Според мен ще претърпим материален армагедон. Моето мнение е, че Промяната още няма истински твърд електорат, и както имаме едни хора, които ни подкрепят, могат да изчезнат.

….

МИЛЕН МАТЕЕВ: Като юрист не мога да приема тази ротация, която е абсолютно противоконституционна, както беше и ротацията на председателя на Народното събрание. Ние променяме конституционния модел, по който се случва властта в една демократична държава с една задкулисна договорка. Което пак е голямо петно върху ПП.

….

ВАСИЛ СТЕФАНОВ: Според мен ротационен председател категорично се тълкува като коалиция. Утре буквално казваме: „Ще подкрепим премиер на ГЕРБ“, макар и след шест месеца, съгласието е там. За мен ротационен председател е почти стопроцентова коалиция и така се потапяме трайно.

ЧИСТКА НА ХОРАТА НА РАДЕВ

НАСТИМИР АНАНИЕВ: ГЕРБ знаят ли, че ще правим чистка?

АСЕН ВАСИЛЕВ: Знаят.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Чистим хората на Радев

АСЕН ВАСИЛЕВ: Казаха – ние от три години не управляваме, така че не ни интересува особено.

….

ЯВОР БОЖАНКОВ: Чух, че директорите на дирекции ще станат част от политическите кабинети.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Това е едно от предложенията, които да набутаме в закона. Знам, че това ще пречи с ОИСР и разни други неща, но за нас е по-важно да почистим и после да си оправим закона. За да можем по-законно да ги уволним, иначе ще си ги уволним незаконно. Един директор на дирекция е част от политическия кабинет и това е връзки с обществеността. Защо да не са и другите?

ЯВОР БОЖАНКОВ: Концепцията преди няколко месеца беше, че няма да правим това, което са правили ГЕРБ. И общо взето, беше грешка, че нищо по места не беше пипнато. Но това сега е другата крайност. Държавни служители, които вече няма да са държавни служители. Общо-взето, цялата администрация ще бъде на 100 процента политизирана. Не знам, струва ми се много радикално.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Нека да кажем, че аз лично във финансите съм си го измислил как да го направя и си имам устройствен правилник, както и във всички други във финансите. Но там, където бихме срещнали голяма съпротива, трябва да се почисти, и то ударно. Служебният кабинет го направи без законово основание, както знаем.

….

КИРИЛ ПЕТКОВ: Импийчмънт не е добра стратегия в момента, защото импийчнем ли го (Румен Радев – бел.ред.), автоматично имаме най-голямата политическа партия утре. Ние трябва да му вземем службите, да му вземем властта, но да го държим на повърхността.

ЗА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ

АСЕН ВАСИЛЕВ: Правителството няма да падне преди местните избори. Бойко не иска Радев да прави местни избори. Местните избори са шест месеца от сега. Не знам дали гледахте откриването на залата в Бургас. Кметът на ГЕРБ покани президента, но не покани хората му и нито един човек от ГЕРБ, защото той ще е независим кандидат към Радев. Под едната ръка Радев е хванал Гешев, под другата – Копринков. С едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва. Това в момента се случва на всички герберски кметове.

Вместо да имаме ГЕРБ 25%, ще имаме ГЕРБ 15% и 10% прокремълска партия на Радев с местните кметове. Тези хора, които кметовете ги държат, те няма да дойдат при нас. Посмъртно. Радев е тръгнал да пазарува кметовете на ГЕРБ един по един. Някои от тях се асоциират с него, не с ГЕРБ. Ако Радев държи и полицията към този момент, това ще направи нещата по-лоши. Те искат сравнително честни избори и знаят, че нашата полиция ще направи сравнително честни избори. Ако Радев прави избори, той ще ги направи нечестни в посока Радев. За първи път ГЕРБ няма да държат полицията и службите. Това е мачът. В 90% от територията на страната ние на местните избори не участваме. Ако сме във властта, това може и да се промени на някои места. Но ако не сме във властта, местните избори ще бъдат решени между структури, които Радев подкупва и заплашва с Гешев, и едни структури, които ГЕРБ държат с техните методи, които са същите

Правихме анализ за Хасково. Имаме над 50% от вота, който е контролиран. Ако ще да направим най-гениалната кампания с най-гениалния кандидат, няма как да минем 50% и да спечелим на балотажчето. Кметът на Хасково на балотаж се избира от ДПС. Ако искаме да направим каквото и да е, трябва да разчукаме тази структура на гласовете. Но не като Радев, да удари няколко гербера, и да вземе тези гласове за себе си.

ЗА ГЕРБ

МИЛЕН МАТЕЕВ: Този, който арестува Борисов, сега ще го пази ли? … Цялата сделка, която ни се предлага, е да съставим правителство, което ще пази имунитета на Бойко Борисов. Това поне искат да изтъргуват от ГЕРБ. Всички неща, които си говорим, как, съставяйки правителство, ние ще почнем да премахваме схемите, по които са се облагодетелствали ГЕРБ и ДПС, и всички свързани с тях лица, според мен изглеждат доста наивни. Борисов толкова години е във властта, точно защото храни тези хора. В момента, в който той спре да го прави или някой разбута схемите, той ще падне, а с него ще паднем и ние, разбира се. …

Всъщност, правим една, според мен, тъмна и задкулисна договорка с едни хора, на които няма как да имаме доверие, и цялата тази договорка е да оцелее ББ. Ако в момента ГЕРБ са съгласни на такава договорка, това означава, че са в изключително слаба позиция. Ако ни се е отворил шансът да извадим ГЕРБ от политическата сцена, защо ние пропускаме този шанс? Този отговор така и не го получих. Усещам някакъв страх, че ние не можем да овладеем ситуацията в постГЕРБ ситуацията, светът след ГЕРБ. Представяме си някакви апокалипсиси – как идва президентът на власт и „Възраждане“, но не си задаваме въпроса – ако си стиснем ръцете с ГЕРБ и потънем заедно с тях, няма ли да са още по-силни президентът и “Възраждане”?

ЗА ДПС

НАСТИМИР АНАНИЕВ: Имаме ли договорка, че ще натикаме ДПС в ъгъла?

АСЕН ВАСИЛЕВ: Това няма да се случи, защото Христо (съпредседателят на ДБ Христо Иванов – бел.ред.), не заради ГЕРБ, заради нашите мили коалиционни партньори …

НАСТИМИР АНАНИЕВ: Христо е ял тая хурка, когато си хвърли оставката през 2017 г. и историческият компромис пропадна.

АСЕН ВАСИЛЕВ: Христо се обади днес на Карадайъ (лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ – бел.ред.), за да си говорят за конституционна реформа.

НАСТИМИР АНАНИЕВ: На Карадайъ ще му сменят главата. До 4-5 седмици ще има нов председател на ДПС.

ЗА ПРОРУСКИТЕ СИЛИ

АСЕН ВАСИЛЕВ: Моят прочит е, че проруските сили в България ще вземат превес в следващите 18 до 24 месеца в парламента, за първи път от 1996 г. насам. Въпросът е дали ще го вземат, след като сме в еврозоната и в Шенген, т.е. количеството щети, които могат да нанесат, са по-малки.

ЗА „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“

КИРИЛ ПЕТКОВ: ДБ ни даде страхотен пример какво означава да оптимизираш само и единствено оцеляване. Правиш всякакви ходове само да си в играта. И стоиш на 4 процента. Ако оптимизираш дълголетието на партията, не те притеснява дали си на 7, 4, 3 … Мене генералът (Атанас Атанасов – бел.ред.) ми е много симпатичен, като си говорим, но той е точно пример за човек, който оптимизира дълголетието. Христо (Иванов – бел.ред.) също доста добре оптимизира дълголетието. Не знам дали това трябва да сме ние.

КЛЮЧОВО ГЛАСУВАНЕ

Тече дискусия кой ще подкрепи общото управление с ГЕРБ и кой не. Както и елементи от становище на Националния съвет (НС), което предстои да бъде гласувано. Двама-трима от участниците съобщават, че ще гласуват против, защото съюзът с ГЕРБ противоречи на принципите им и обещанията пред избирателите. Преди това Изпълнителният съвет (ИС) е взел утвърдително решение, затова сега един от участниците предлага НС да не излезе с позиция, а да остане само становището на ИС.

КИРИЛ ПЕТКОВ: С всеки час сега ни се отварят повече опции, които утре сутринта (часът е около 2 след полунощ, бел.ред.) ще видим, че не са реални….Трябва да вземем сега решението. Утре Ники и Габриел ще договарят. Другото е, че сега се подготвя едно решение (има предвид проектостановището на НС- б.р. ), което ще ни даде възможност да режем салама малко повече – например девет месеца правителство, или пък Изборния кодекс – да кажем: „Бойко, имаме условия, НС ни сложи условия“. Има голям риск, като предложим тия условия да свърши тоя гейм, ама сега, без да вземем решение, не е добра стратегия.

Малко по-късно участник предлага в становището да бъде записано, че Габриел е поканена като вицепремиер и външен министър в кабинета на ПП – ДБ.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Ако тръгваме с прее.авка, нали, това е типично борисовски стил, това е друго. Това е, ако искаме да отиграваме ситуация, която няма да стане (…) Ако искаме да правим сделка, и ние с първия си ход да играем ку.венската, според мен е трудно.

Ключова точка от становището на НС е гласувана с 22 „за“, 18 „против“, 9 „въздържал се“.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Колеги, знате ли к’во, имам една молба. Аз това въздържал се не знам к’во е. Всеки да си вземе позиция. Честно, не знам дали мога да ви повлияя, не мога ли. Но в момента се чувствам, че управлявам автобус на детска градина. Всеки да си вземе позицията! Честно ви казвам, е.и му майката, не знам дали ми се кара автобуса. Ще трябва да си го помисля за себе си това дали да карам автобуса на детската градина. Почва да им идва леко нанагорнище, автобусът не може да включи на първа и да го кача! Дайте едно мъжко или женско мнение – да или не! В живота няма въздържал се. Утре трябва да вземеме едното или другото решение. Дайте едното или другото. Ако не – не, ако да – да. Щото аз по средата не го разбирам. По средата е утре да тегля една майна. Затова дайте, гласувайте!

Пуснато е прегласуване само със „за и „против“. Резултатът – 25 „за“ и 24 „против“. Смях. Някой подхвърля към Петков: „Не знам дали се чувстваш по-добре“.

На финала Петков се извинява. Казва, че каквото е правил, го е правил от сърце.

Posted in Власт и съпротива, Какво ново, Свободни в словото and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *