Прокуратурата прекрати разследването за изнудване на Васил Божков

Софийската градска прокуратура обяви, че е прекратила разследването за изнудване на бизнесмена Васил Божков, по което миналата година бяха арестувани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият министър на финансите Владислав Горанов и PR-ът на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Тримата останаха в ареста по-малко от 24 часа, след това обвинения не им бяха повдигнати, а съдът обяви задържанията им за незаконни. По това време Васил Божков все още се укриваше в Дубай, откъдето даде пресконференция, на която обяви, че ходел в кабинета на Горанов със сако, в което пълнел с пачки с 500-еврови банкноти и оставял милиони.

Разследването се позоваваше и на доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, който установи, че бюджетът е ощетен с над 560 млн. лв. от начина, по който са изчислявани таксите на моментните лотарии, които бяха основен бизнес на Васил Божков. С години фирмите му са плащали много по-ниски такси на Държавната агенция по хазарта. Това се дължи на промяна в Закона за хазарта и на тълкуването ѝ от агенцията. Именно заради тази промяна пък Божков след това трябвало да си плаща.

„Нали видя какво направихме, сега отиваш при Влади, той ще ти каже какво да правиш от тук нататък. Иначе, нали знаеш…“, коментира Божков един от разговорите си с Борисов.

От прокуратурата днес съобщиха, че са извършени всички възможни действия по разследването и в крайна сметка са стигнали до извод, че има две коренно противоположни версии от показанията на Божков и на Горанов, но никоя от тях не може да бъде оборена, за сметка на другата.

От държавното обвинение обясняват, че в хода на разследването са били разпитани всички замесени, включително и всички 25 членове на бюджетната комисия в парламента през 2014 г. Те са отрекли да им е оказван натиск при гласуването на внесените тогава от Георги Кадиев и Менда Стоянова проекти за промени в Закона за хазарта.

„По делото са извършени всички възможни и необходими действия по разследването, но не са събрани доказателства, които по категоричен и безсъмнен начин да сочат, че в съучастие като извършители, както и поотделно Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова са упражнили принуда спрямо Васил Божков с цел той да им предоставя парични средства или други облаги и да прехвърли акции от хазартните дружества, в които има участие“, посочват от прокуратурата.

Според показанията на Божков той се е срещал с Горанов в кабинета му от 2015 г. до края на 2019 г. и му предавал лично изтеглени суми от банкови сметки. Божков разказал и пред разследващите, че лично вземал парите от офиса си и ги носел на Горанов, но на срещите им нямало други свидетели. Според него за тези 5 години е предал на Горанов около 60 000 000 лева.

Владислав Горанов признал за срещи с Божков, но твърди, че те били по инициатива на бизнесмена, не е получавал никога пари от него и разговорите били по въпроси, свързани със законодателството в областта на хазарта, включително за уеднаквяване на режима на облагане с такси на хазартните игри. Горанов е обяснил, че промените в закона от 2014 г. били по инициатива на депутати и не били обсъждани с финансовото министерство, а и той не бил ги коментирал с Божков.

В хода на разследването е била разкрита и банкова тайна за всички извършени тегления в брой на каса от банковите сметки на Божков, която показала, че действително в този период е имало тегления в брой на каса на големи суми, но не можело да се установи какво е станало с парите.

Прокуратурата приема за доказано също, че Божков е посещавал кабинета на Горанов, включително е имало и показания на свидетели, че е носел в себе си големи суми пари, но според държавното обвинение „по никакъв начин не може да се установи как Божков се е разпореждал с носените в него парични средства, в това число и дали са били предавани на Горанов“.

„При така установената фактическа обстановка от една страна са твърденията на Божков, че е давал парични суми на Горанов, от друга са твърденията на Горанов, че не е вземал такива. Налице са две коренно противоположни версии и независимо от положените усилия в хода на разследването не е възможно категорично едната да бъде оборена за сметка на другата, тъй като не са установени други доказателства, които да спомогнат за преодоляване на двете крайно противоречиви групи показания“, заявяват от прокуратурата.

Показанията на свидетели, че Божков е отивал в министерството с големи суми пари, прокуратурата приема за косвени доказателства, които не са достатъчни.

„Същите обаче не са достатъчни, за да обосноват единствения и непротиворечив извод за твърдяното от Божков. Още повече, че свидетелите не знаят дали след излизането на Божков от министерството паричните суми са били в него“, посочват от държавното обвинение и заключват, че не е установено спрямо Божков да са отправяни заплахи, нито пък нередности в приетите законодателни промени през 2014 г.

„Промените в чл. 30 от Закона за хазарта не се установява, видно и от тяхното съдържание, да поставят в по-благоприятна позиция хазартния бизнес. Напротив с тези промени се допълва един пропуск в законодателството като по този начин се позволява възможност за облагането му по специалния ред. Начинът на тълкуване и прилагане на променения законов текст от всички хазартни оператори, в това число и дружествата с участие на Божков, е извън обсега и правомощията на Народното събрание. В този смисъл с направените промени са въведени правила, които са важали за всички хазартни оператори“, посочват от прокуратурата, като добавят, че последвалият законопроект на Валери Симеонов от 2018 г. също не бил специално предвиден и насочен срещу хазартната дейност на Божков.

От lex.bg

Posted in Какво ново, Право и ред and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *