Приеха промените в съдебния закон за разследването на заместник-главен прокурор

Народното събрание прие на второ четене поправки в Закона за съдебната власт. „Целта е да се преустановят възможни противоречиви тълкувания на действащите разпоредби и да се гарантира ефективното им прилагане относно престъпления, извършени от заместник на главния прокурор“, гласяха част от мотивите на вносителите.

До промените ce стигна, след като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да назначи избрания нaĸaзaтeлeн cъдия Даниела Талева oт CГC за ад хок прокурор, който да разследва сигнали срещу главния прокурор и зам.-главните прокурори с аргумента, че в ЗСВ липсва изричен текст, от който да става ясно, че се отнася и за заместниците.

„ВСС неправилно интерпретира закона и отказа да преназначи съдия по механизма за разследване на главния прокурор, за който е предвидено, че се отнася и за зам.-главния прокурор, защото не било изрично записано“, заяви зам.-председателят на правната комисия Стою Стоев от „Продължаваме промяната“. „Променихме в ЗСВ – съдия се преназначава в прокурор, разследващ и заместник-главния прокурор“, посочи той.

В промените пише още, че за неуредените въпроси за прокурора, разследващ зам.-главния, ще се прилагат правилата за прокурора, разследващ главния.

Изрично се посочва, че изборът на съдия Даниела Талева се запазва.

Поправката мина със 134 глaca „зa“, 90 „въздъpжaл ce“ и 31 „пpoтив“.

С друга поправка беше прието да бъде създадена единна система за случайно разпределение на дела, която да замени сега съществуващите три паралелни системи в общите и административните съдилища.

„Трябва да се направи нова система, за да може кръговете около Божидар Божанов да си напляскат един софтуер“, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

„В момента има няколко системи за случайно разпределение и предстои да се правят още повече – започнали са процедурите. Това роене на системи повишава риска някоя от тях да не работи добре – т.е. да не разпределя правилно. Именно затова централизирането на случайното разпределение е толкова важно, а то ще е за всичко – за делата, за прокурорските преписки и за съдилищата при заповедното производство“, отвърна Божанов.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *