Политически ливъридж

Чавдар Найденов

Запазих бодрост някъде до втория час на зуум-съвещанието на ПП. Четири неща ми правят впечатление.

Интересуват се само от постове и длъжности – зам-министри, областни управители, парашутисти в регулаторите и т.н. Не е важно, какви задачи има за решаване и какъв е смисълът да управляват, важно е кой управлява.

Второ, интересуват ги постовете на кметове и общински съветници, които ще зависят и от изборното представяне наесен. Затова Петков разсъждава на глас, как до тогава Борисов със сигурност ще прехвърля вината за предстоящите провали само върху ПП. И как те пък него да прецакат.

Трето, Кирил Петков доверително съобщава, че ръководителите на тайните служби ще му бъдат „съгласувани“ от „посолствата“. Пита се, тъй като тези служби се намират в дебелата сянка на държавната тайна, как Киро е подбрал главните кадри, които да възглавят и водят разузнаването и контраразузнаването? Ами никак – имената и егенетата ще му бъдат подадени, а той ще ги „съгласува“, изричайки „Да“.

Вместо недоумение и протести, тази декларация за зависимост от чужди сили се приема топло и с облекчение от избраниците на „партията“ ПП.

Трето, на Мария Габриел ще бъде дадено да бъде премиер едно кръгче, но с министри на ПП, (т.е. само за да впише престижен пункт в своето сиви). Не върви да ѝ се откаже, защото си е уредила чрез мъжа и свекъра няколко преки обаждания на „Урсула“ и Мишел (шеф на загадката, наречена „Съвет на Европа“). Значи не само си измисля, а наистина има връзки и познанства по върховете. Освен това се обяснява, че пред перспективата да остане на сухо, – нито премиер, нито комисар, – тя „почти се е просълзила“. Затова ще бъде много сърдита и ще пише критични сигнали до ЕК. (Интересно, че от Ева Майдел не чуваме нищо. Тя също сключи брак).

Четвърто, много обичат думата ЛИВЪРИДЖ. Нека да обясня. Това е термин из областта на финансовата спекула, производна от думата „лост“ (lever). Имаш вътрешна информация, че на борсата дадена стока ще поскъпне. Но имаш малко средства, за да купиш от нея и да препродадеш с печалба. Затова използваш средствата като залог, за да вземеш заем за кратко време. След което повтаряш цикъла. Т.е. залагаш и заема като обезпечение за нов заем. И т.н., дотогава ,докато се намират познати на познати, склонни да те кредитират. Средствата ти вече са нараснали десетки и стотици пъти като снежна топка. Която може бързо да се разтопи и да те остави да плащаш лихва. Но не се бавиш, купуваш голям обем от въпросната стока. След няколко часа тя поскъпва и я продаваш по новата цена. С получената сума се разплащаш за всички заеми в обратна последователност. И пак оставаш със значително по-голяма печалба, отколкото ако играеше само със собствени пари.

Т.е. прецакваш всички, защото другите са абдали, а Иванчо е отличник. Изиграл си президента, за да ти даде пост. Постът дава достъп до медиите.

Използваш мимолетно появилия се рейтинг, за да събереш партия по обява в социалните мрежи. Виждайки това, посолствата и медиите те взимат насериозно и загряват въздуха в балона ти. Поради обща апатия получаваш гласове, колкото ГЕРБ и малко отгоре. Коалираш се с непознати, от които най-малобройната група е единствената, която си има хал хабер за какво изобщо става дума в държавата. Много бързо правиш неща, които ядосват част от обществото  –  с което по законите на поляризацията ставаш любимец на другата част. За останалото се сещате.

Важното е, че топката расте, кредитът се увеличава, но и срокът му се скъсява. Ако депутатските места не се инвестират в правителство, а централната власт – в общинска, тя скоро ще се превърне в една студена локва. Както преди това ИТН, Изправи се и пр.

И Макс и Мориц от Харвард – седнали по средата.

Ето, затова се налага бързо да бъдем прехвърлени на откровено, с нищо неприкрито външно управление. Тук съвпадат интересите на Киро&Асен и на едни държави, които разбъркват огъня на войната с източноевропейски ръжен, за да не си опарят ръцете.

Posted in Вашите истории, Въпроси и отговори and tagged , , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *