Планът „Хаос“ за ваксинацията

Анна Заркова

Ваксинацията у нас върви по план. По-точно казано – върви по планове. Единият е писмен, нарича се „Национален план” и е публикуван на сайта на Министерството по здравеопазването. Другите са устни – те са десетки, напълно различни един от друг и се обнародват от всяка сутрин до всяка вечер чрез интервюта на отговорни фактори по радиото и телевизията. А има и план,  който се изпълнява. Той е практически най-важният. Ако трябва да дадем и на него наименование, най-точно би било да го наречем Планът „Хаос”.

В Плана „Хаос” не е отбелязана следващата стъпка в нашия процес на ваксинация, който върви на опашката на ЕС засега. Той очевидно не предвижда на личните лекари да се даде информация за противопоказанията на внасяните у нас ваксини и протокол за действие при алергични реакции. В него няма яснота  къде да се запишат желаещите имунизация – дали в РЗИ-тата или при джипитата – и те се записват където им падне, което е безопасно, защото нищо не се случва след това. По действащия хаотичен план сега тече втора и трета фаза на инжектиране,  а възрастните хора са в четвърта чак – накрая, макар според другите планове да бяха в началото. Планово се набляга на „по-младите индивиди” –  тия от изборните и от другите администрации, и от медиите със заслуги – нищо, че за най-рискова група още се спряга тази над 65 години. Как „набляга” е друг въпрос, понеже и за никой вид индивиди няма изградени ваксинационни пунктове… Пак така планово всички доставени количества от „Астра Зенека” щели да се използват за първа доза, а втората – когато дойде. А по мнението на плановиците ваксинационни паспорти са нужни, обаче не трябват и ще ги има, обаче няма. Пък ресторантите ще се отварят на 1 март, защото тогава идва най-страшната „трета вълна” на заразата.

Това е положението с плановото ваксиниране на населението. За което, естествено, ще се търси виновно лице. Засега, според повечето отговорни чиновници  е виновен – кой? – не чухте ли по БНТ и БНР? – разбира се, че вината е на „българския манталитет”.

Posted in Въпроси и отговори, Какво ново.