Парламентът прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

49-ото Народно събрание прие на първо четене законопроекта на Министерския съвет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които предвиждат създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. „За“ гласуваха 191 народни представители, 33-ма „въздържал се“.

С 68 гласа „за“, шест „против“ и 149 „въздържал се“ депутатите отхвърлиха при прегласуване законопроекта на „Възраждане“, който предлагаше при наличие на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер директорът на Националната следствена служба да образува досъдебно производство и да уведоми Висшия съдебен съвет за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор.

Парламентът подкрепи и друг законопроект за изменение на НПК, предложен от Министерския съвет (МС), с който се транспонира европейска директива и се въвеждат общи минимални правила относно защитата на процесуалните права на децата, заподозрени или обвиняеми в наказателното производство.

Дебатът беше фокусиран основно около законопроекта на правителството за механизма за контрол на главния прокурор, предаде БТА. С него се предвижда в случаите, когато е налице законен повод за започване на разследване срещу главния прокурор или негов заместник, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). След постъпването им, образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия, определен на случаен принцип, който временно ще бъде назначен на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура, за да се отговори на конституционното изискване наказателното преследване да се провежда от прокурор.

Около 50 висши магистрати казват: „Този закон не става“, а ние имаме мнението на министър Зарков и неговия заместник, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС по повод законопроекта на МС. Ще го подкрепим, защото този казус трябва да бъде доведен докрай, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС и обясни, че този закон е важен за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Той призова, след приемането му, законопроектът да бъде изпратен на Конституционния съд (КС) за проверка. „Нека да отиде в КС, ако г-н Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата съдебна система, той заслужава да стане президент или най-малкото министър-председател на България“, коментира Чолаков. Той призова още в частта разследване на главния прокурор да не се променя нито една запетайка и законопроектът на второ четене да бъде гласуван така, както е внесен от МС, за да е ясно, че това е законопроектът на Зарков и той носи пълна отговорност за този текст.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова първият извод от изказването на Чолаков е, че политическата целесъобразност е победила правото в храма на правото. Призовавате да не се променя между първо и второ четене, за да го върне КС, т.е. сте в пълно съзнание, че приемате нещо, което е противоконституционно и съдът ще го върне, посочи още тя. „Признавате пред цяла България, че един служебен министър се е противопоставил на професионализма в съдебната система и е принудил Народното събрание да приеме противоконституционен закон“, коментира още Нинова. По думите й това е тотален удар по институциите в България, признат от първата политическа сила. Ако има смисъл тези закони да се подкрепят на първо четене, то това е преди второ четене да бъдат коригирани професионално, за да дадат ефект и да не бъдат върнати от КС, смята тя. Съдебна реформа трябва, но професионална, а не политическа съдебна реформа, която цели бърз и справедлив процес и ефективни присъди за бандитите, а не политическо овладяване на прокуратурата, заяви Нинова.

Васил Пандов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) също коментира изказването на Радослав Чолаков. Това, което ме учудва, е, че имате същите мотиви, но този път ще подкрепите този законопроект, каза той и попита какво се е променило от 48-ото до 49-ото Народно събрание. Пандов посочи, че вчера на заседанието на правната комисия е имало и организации на магистрати, които са подкрепили законопроекта. Подробно аргументиран беше въпросът защо магистрат изпълнява функциите на прокурор – той бива назначен като прокурор, обясни той и допълни, че тук няма конфликт с Конституцията и правомощията на прокурорите и съдиите.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС не се съгласи с нападките към министъра на правосъдието. Този перфектен законопроект е творение на доста наши колеги, изтъкнати юристи с професионален стаж и разбиране на материята, посочи той и изброи сред тях конституционния съдия Янаки Стоилов, бившия министър на правосъдието Надежда Йорданова, експертите в Съюза на съдиите. Те са тези, които ни представиха този перфектен закон, с който ще решим съдебната реформа в България, ще разсечем гордиевия възел, смята Балачев.

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че няма, не е имало и никога няма да има разсъждения по такъв тип закони, за които да не се поставят въпроси по конституционната съобразност. Той посочи, че и по закона на „Възраждане“ могат да се поставят въпроси по конституционна съобразност. Кога ще бъде сезиран КС, няма общо с изпълнението по Плана за възстановяване и устойчивост, отговори Зарков на въпрос от Цончо Ганев („Възраждане“) какво ще правим, ако КС върне този закон, а вече сме усвоили пари по ПВУ. Каквото и да се случи, ние имаме нужда от този закон и от този механизъм, допълни министърът. Въпросът, който остава, е има ли воля да свършим работата, аз мисля, че има този път, заяви той.

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС заяви, че в Комисията по конституционни въпроси ще работят за намиране и извеждане на конституционна норма, която да гарантира този механизъм. Надежда Йорданова от ПП-ДБ я поздрави, че групата на ГЕРБ-СДС приемат необходимостта от разговори за конституционна реформа.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *