Палач по неволя

Историята на специалния прокурор Дейвид Вайс, който разследва по делата срещу сина на американския президент Хънтър Байдън

Виктор Бук, kommersant.ru

Миналата седмица контролираният от републиканците Конгрес привика прокурора Дейвид Вайс, за обяснения. От 2018 г. г-н Вайс се занимава с обвиненията, повдигнати срещу Хънтър Байдън, син на настоящия президент на САЩ. Безпрецедентното изслушване показа как един виден юрист се беше превърнал от истински тръмпист в предател в очите на републиканците. И това въпреки факта, че самият Вайс очевидно беше обременен от ролята си на палач на президента.

На 7 ноември Дейвид Вайс говори пред членовете на съдебната комисия към Камарата на представителите. Самият факт на изслушванията предизвика смут във Вашингтон и специалните прокурори рядко биват призовавани да свидетелстват в Конгреса, особено когато става въпрос за едно текущо разследване. Заседанията бяха закрити. Но от съобщенията в медиите става ясно, че републиканското мнозинство в комисията (партията, която контролира Камарата на представителите и следователно всички нейни комисии) го е превърнало в разпит на човек, който едва ли не беше обвинен в предателство и държавна измяна.

Вайс беше обвинен, че разследването се развива необичайно бавно и че не се виждат реални резултати и че специалният прокурор изглежда проявява очевидна мекота към сина на президента или дори че изпълнява волята на Белия дом.

Собственото изявление на Вайс, че той взема всички решения самостоятелно, а не във „вакуум, и винаги го прави в съответствие с федералните закони“, не успокои републиканците.

Те не скриха своето разочарование, че прокурорът, който беше назначен от самия Доналд Тръмп и който сякаш демонстрираше очевидното си желание да преследва Байдън и неговите поддръжници, изведнъж се оказа едва ли не предател.

„Важното е, че той няма обяснения за решенията, които взема … Тази липса на информация ни кара да се чудим … дали той не е повлиян … от другите“, обобщава конгресмена Дарел Иса мнението на своите съпартийци.

Оплакванията на републиканците срещу Вайс обаче са несправедливи. Самият Вайс явно е обременен от позицията си на преследвач на Байдън и демонстративно прави само това, което всеки отговорен прокурор, какъвто е той всъщност, би направил на неговото място.

Синът, не е отговарен за делата на баща си

Произходът на Дейвид Вайс не е типичен за юрист, който се смята за безусловно честен и отговорен. Баща му е бивш служител на данъчната служба на САЩ (IRS) беше осъден за подкуп. Процесът срещу Майер Вайс се състоя през 1985 г. и завърши с четиригодишна присъда със затвор и голяма глоба.

Става дума само за един епизод на получаването на подкуп, но малцина се съмняват, че това не е единственият случай. Освен това, както по-късно твърдят журналистите, обучението на Дейвид Вайс е платено с „мръсни“ пари. А роденият в едно от най-престижните предградия на Филаделфия получи много добро образование.

Първо, той учеше в училище, което беше едно от най-добрите в района (между другото, израелският премиер Бенямин Нетаняху също беше учил там). След това, се обучава във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Този университет не е част от Бръшляновата лига, но се смята за един от най-добрите частни университети в САЩ. И Вайс продължава образованието си в много престижния частен университет Уайднър, и по-точно в юридическия му факултет в Делауеър.

Докторската степен, Дейвид получава, когато е повдигнато обвинението срещу баща му.

Дейвид не се връща във Филаделфия и получава работа като секретар при един от членовете на върховния държавен съд, което не е много типично за докторите по право и обикновено подобна практика се упражнява от юрист с магистърска степен. Две години на практика при незабележимия съдия Андрю Кристи бяха достатъчни, за да придобие той необходимите връзки и да постъпи на държавна служба.

През 1986 г. Дейвид Вайс става заместник федерален прокурор на окръг в Делауеър. За трите си години на този пост Вайс, според негови колеги, се е утвърдил като необикновено трудолюбив и педантичен прокурор. Той беше уважаван, обичан, но от него не се възхищаваха. А самият той, както казват хората, които го познаваха, вярваше, че основната му работа тепърва предстои.

Истински ловец на престъпници

Вайс постигна славата си и известността си, но не на държавна служба, която напусна през 1989 г., а след като премина към частна практика. Обстоятелствата бяха едни от най-трагичните.

През 1996 г. Делауеър беше разтърсен от изчезването на Ан Мари Фейхи, една млада жена, която работеше като личен секретар на губернатора на щата. Въпросът изглеждаше необичайно сложен. 30-годишната Ан Мари беше изчезнала малко след вечерята си с бившия си приятел, който също беше потомък на една от най-богатите фамилии в щата и освен това беше бивш правен съветник на губернатора Томас Капано.

Семейството на жената, също беше много богато и влиятелно в щата и заподозря Капано в убийството. Но липсата на трупа, оръжието на убийството и явния мотив обаче затрудниха разследването. Статутът му на главен заподозрян също затрудняваше разследването, а щатската полиция явно се страхуваше да се доближи до Капано. Когато става ясно, че полицейското разследване е стигнало до задънена улица, семейство Фейхи нае Вайс за свой адвокат.

Вайс убеждава бившите си колеги от прокуратурата да поемат разследването, като им предлага своята помощ едва ли не като следовател. И федералните власти започнаха разследването. Но нито тялото, нито оръжието на убийството не бяха намерени.

Въпреки това, и това вече се признава с готовност от служителите на американската прокуратура, работещи по случая, упоритостта и несъмненият талант на Вайс помогнаха да се съберат толкова много косвени доказателства, че Капано частично се разкая.

Той продължи да твърди, че не е убил жената, но си призна, че се е отървал от трупа й, като го е хвърлил в океана.

След това Вайс участва в съставянето на обвинителния акт. Толкова безупречен, че съдебните заседатели не се съвещаваха твърде дълго, преди единодушно да издадат осъдителната присъда през 1999 г.

Съдебното дело „Фейхи“ стана известно в цялата страна. За него писаха на първите страници не само местните, но и националните вестници. Вайс продължи да работи на частна практика, но неговата слава значително помогна на неговата кариера. И когато през 2007 г. решава да се върне отново на държавна служба, той отива на тази длъжност след като напуска поста вицепрезидент на една от водещите адвокатски кантори в щата.

Вайс става първият заместник-прокурор на САЩ за щата Делауеър. И когато поста на неговия началник се освободи, Вайс стана негов временен шеф. През 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп официално го утвърди като федерален прокурор на щата.

Не е приятел на Байдън, но не е и враг, но ще разследва според закона

Говорейки за Вайс по това време, Тръмп отбеляза, че новоназначеният федерален прокурор на щата „споделя ангажимента на президента към мечтата да направи Америка отново безопасна“. Изглежда, че президентът имаше всички основания да смята Вайс за „един от своите“. Вайс е републиканец. Той вече се беше изправял срещу Байдън в съда, след като изпрати един от финансовите поддръжници на Джо Байдън в затвора за нарушаване на правилата за финансиране на неговата кампания.

Никой не говори за това открито, но е твърде възможно Вайс да е дължил назначаването си на поста федерален прокурор в Делауеър именно на плановете на републиканците по отношение на живеещия в щата Хънтър Байдън, за когото още тогава имаше небезпочвени подозрения за нарушаването на федералните закони. Пряката отговорност на федералния прокурор на щата е да разследва такива подозрения. Независимо дали го иска или не.

Вайс се зае със случая на Хънтър Байдън в края на 2018 г. Първо това се отнасяше до обвиненията за възможното пране на пари. Федералното бюро за разследване, което започна случая, обаче не успя да намери достатъчно доказателства, за да изправи Хънтър Байдън на съда. След това федералната прокуратура, а именно Дейвид Вайс, се зае с данъчните дела на президентския син и в тази област той беше много по-успешен.

Към края на 2022 г. Вайс беше натрупал достатъчно доказателства, за да обвини Хънтър Байдън в данъчни нарушения и, като черешката на тортата, и в нарушения на закона за огнестрелните оръжия. Последното престъпление не звучи много сериозно, но се наказва със затвор от десет години.

И тогава се случи събитието, което разгневи както Тръмп (последва вълна от възмутени туити от него), така и другите републиканци. Вместо да повдигне тези обвинения, Вайс предложи на адвокатите на Хънтър Байдън сделка: признаване на вината преди процеса в замяна на необичайно леката присъда за подобни престъпления и това беше условна присъда вместо истинската.

Това беше много странно предложение, ако на Вайс се гледа като на тръмпист. Но е съвсем естествено, като се има предвид естеството на престъпленията, за които един федерален прокурор, ако не преследва никакви политически цели и не иска да си губи време и парите на щата за един съдебен процес с несигурен край.

Страните постигнаха споразумение за условията на сделката през юни 2023 г. В съответствие с правилата Хънтър Байдън беше официално обвинен по същото време. Както Вайс каза в своето изявление, това не означава, че разследването срещу Байдън-младши ще спре напълно. Той не навлезе в подробности, но очевидно ставаше дума за задграничната дейност на президентския син, което може да се счита за нарушение на закона за регистрацията му като чуждестранен агент.

До сделката обаче не се стигна. Съдията не хареса нейните условия, а по закон всяка правна сделка трябва да бъде одобрена от съда, и той я отмени.

И тогава се случи друго едно събитие, което отново не се хареса на републиканците, но то беше съвсем естествено за един прокурор, който искаше да води своите дела по своите правила.

Вайс поиска от министъра на правосъдието на САЩ да стане специален прокурор по случая на Хънтър Байдън. И тук не ставаше дума само за повишение. Новият му статут щеше да му позволи разследването да продължи, и същевременно да намали значително възможността за натиск върху Вайс – политически и държавен. Това беше същото и искането за правото сам да се взема собствените си решения, за което Вайс говори и пред членовете на Конгреса миналата седмица.

Вайс очевидно искаше процесът срещу Хънтър Байдън да започне, ако изобщо започне, по времето и според правилата, които той определя. Искането, въпреки шумните протести на водещите републикански политици, включително и самия Доналд Тръмп, беше удовлетворено от министъра на правосъдието и на 11 август беше официално обявено за назначаването на Дейвид Вайс за специален прокурор по делото на Хънтър Байдън.

През септември голямо федерално жури в щата Делауеър официално повдигна обвинение срещу Хънтър Байдън за нарушения на закона за огнестрелните оръжия, като по същество повтори някои от обвиненията, повдигнати от федералните прокурори през лятото. Но сега това вече не е много важно. Изключително рядко е съдилищата да започнат разглеждане на делото, което все още се разследва от специален прокурор.

Много експерти обаче твърдят, че желанието на специалния прокурор Вайс да стои далеч от политиката и да се държи близо до буквата и духа на закона най-вероятно вече няма голямо значение. Дейвид Вайс нанесе щети на семейство Байдън, може би и без да иска. И дори не прехвърлянето на делото в съда, а самият факт на продължаване на разследването срещу сина на президента не помага на все по-малко очевидните надежди, че Джо Байдън ще остане в Белия дом след следващите избори.

А Дейвид Вайс ще бъде запомнен не като човека, който осъди убиеца без труп или оръжието на убийството, а като палача на администрацията на Байдън. Макар и по неволя.

Превод: Павел Павлов

Posted in Вашите истории, Въпроси и отговори and tagged , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *