Отхвърлиха президентското вето върху промените в механизма за разследване на главния прокурор с мижави дебати

Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за съдебната власт със 131 гласа „за“, 47 – „против“, и 6 – „въздържал се“.

На 1 август Румен Радев подписа указ, с който върна за ново обсъждане приетите на 21 юли 2023 г. промени, с които се променя системата за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор и се постановява допълнителен шестмесечен срок за избор на нов състав на Висшия съдебен съвет.

Само Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ взе думата за изказване и припомни, че никой не е оспорил избора на Даниела Талева от Софийския градски съд за първия съдия, който ще разследва главния прокурор и въпреки това в същия ден ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внесоха поправка в системата за избор. Не става ясно въобще каква е нуждата от нова система, след като всеки ден чрез същата се разпределят хиляди преписки и дела, посочи Йорданов.

Отговори му само Божидар Божанов от ПП-ДБ, бивш министър на електронното управление, според когото системата „има твърде много параметри – натовареност, отпуски, отводи и други неща, поради което беше логично да се отделят двата механизма“. По думите му в съдебната система имало твърде много системи за случайно разпределение, затова подготвяли единна.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *