Отстраняването на Гешев стана „добра идея“ за ДПС

„Идеята за внасяне във ВСС на искане за отстраняване на главния прокурор е добра, защото в момента има създадено напрежение в обществото и това напрежение трябва да бъде преодоляно“, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в кулоарите на парламента по повод обявените от кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Мария Габриел приоритети на правителство с първия мандат. Първото ми искане ще е правосъдният министър да внесе във Висшия съдебен съвет искане за освобождаването на Иван Гешев заради уронване престижа на съдебната власт, обяви пред медиите Габриел преди днешните консултации с лидерите на партии в парламента.

По думите на Карадайъ ДПС иска „дълбока съдебна реформа, основана на конституционни промени, а не на принципа „стани да седна” с цел овладяване на системата. „За нас кадруването в съдебната система е тема, различна от темата реформа. Ние сме готови да говорим за реформа. За кадруването има компетентни органи, за реформата това е Народното събрание“, каза още той.

Това обаче е първият случай, в който ДПС се обявява в подкрепа на искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Досега от движението само критикуваха Гешев по специфични теми от собствен интерес като „чадърите относно Иво Прокопиев и необжалването по техните дела пред по-горни инстанции“, „милиционерщината на изборите“ и т. нар. „златни паспорти”.

В понеделник почетният председател на ДПС Ахмед Доган поздрави Карадайъ за 53-ия му рожден ден със следното публично послание:

Здравей, драги!

Пожелавам ти да намериш Мярата на личното и партийното с националното и европейското Политическо здраве.

Знам, че го можеш! Бъди жив и здрав и предавай това на другите!

Пожелавам ти успех!

Във вторник директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов анонсира, а в сряда внесе във ВСС предложение за отстраняване на заместника му Ясен Тодоров. Ден по-рано той призова „прокуратурата да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко“ и разкритикува Гешев, че цяла седмица е мълчал след опита за атентат срещу него.

Posted in Власт и съпротива, Какво ново, Свободни в словото and tagged , , , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *