Неуредени въпроси след назначаването на съдия Даниела Талева за прокурор, разследващ главния

Редица организационни въпроси възникват след назначаването на съдия Даниела Талева за ad hoc прокурор, пише lex.bg. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) я назначи за обвинител във Върховната касационна прокуратура, който трябва да разследва няколко сигнала срещу и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов.

В момента тече 14-дневен срок за обжалване на решението на ПК на ВСС, след което Талева ще има един месец, за да встъпи в длъжност (чл. 161, ал. 1 от ЗСВ). От Софийския градски съд (СГС) посочиха, че тя ще направи всичко възможно през това време да изпише делата си. Талева има общо 17 висящи дела, но по три от тях е произнесла присъда и се чакат мотиви, а две въззивни наказателни дела от общ характер са обявени за решаване. Т.е. чакат се мотиви и решения по общо пет дела. По останалите 12 е даден ход, но все още не са приключили и те ще трябва да започнат отначало.

Освен за съдбата на делата, след назначаването ѝ се появиха и редица организационни въпроси. Първият е къде ще бъде кабинетът на Даниела Талева. Зам.-председателят на СГС Руси Алексиев заяви, че е имал срещи с институциите, които имат отношение по този въпрос и всички са стигнали до извода, че единствено ВСС има правомощия да го реши.

Пред „Лекс“ членове на Висшия съдебен съвет посочиха, че редът е следният. Първо от ВКП трябва да кажат дали имат възможност да осигурят кабинет. Ако нямат, тогава въпросът се отнася до стопанина на Съдебната палата – председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева. Ако тя също не успее да намери помещение, тогава ще се намеси ВСС, който по закон управлява съдебните сгради и може да извършва преразпределение на кабинетите. На практика няма пречка кабинетът на Талева да не е в Съдебната палата, а в някоя от останалите съдебни сгради в столицата.

Другият въпрос е как ще бъде обособено деловодството към ad hoc прокурора. В случая трябва да се осигури и секретно такова, защото е възможно да бъдат изпращани материали по разследването с гриф за сигурност. Според зам.-председателя на СГС и този въпрос трябва да бъде отнесен към ВСС, като се прави аналогия с осигуряването на администрация и на сграда за европейските делегирани прокурори.

Освен това няма яснота и дали специалният прокурор ще трябва да използва Унифицираната информационна система на прокуратурата.

Според кадровици отговорите на тези въпроси не се намират в закона и ще се обсъждат и решават в крачка.

Posted in Право и ред, Свободни в словото and tagged .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *