Нямало да се избира нов съдия, който да разследва главния прокурор, заради промени в механизма

Няма да се избира нов съдия, който да разследва главния прокурор, заради въвеждането на изискване той да се осъществява с нова информационна система, а не с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), предложено депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Това заявиха двама от вносителите на измененията в Закона за съдебната власт (ЗСВ) Надежда Йорданова от ПП-ДБ и Хамид Хамид от ДПС по време на заседанието на правната комисия, на което бяха одобрени на първо четене с 14 гласа „за“, 5 „против“ и два „въздържал се“, предаде lex.bg.

С тях се предлага изборът на разследващ главния прокурор да не става с ЕИСС, а с друга все още несъществуваща система, както и се удължава от 3 на 6 месеца срокът, в който трябва да бъде избран нов Висш съдебен съвет (пълния текст на законопроекта – тук). Както е известно, с влезлите преди около месец в сила изменения в Наказателно-процесуалния кодекс и ЗСВ, се предвиди до три месеца да бъдат избрани нови членове на съвета и от професионалната, и от парламентарната квота.

Проектът за промени в ЗСВ беше внесен в деня, в който беше избран първият разследващ главният прокурор – съдията от Софийския градски съд Даниела Талева.

„Въвеждането на този специфичен софтуерен модул за случаен избор на разследващия главния прокурор е въпрос за в бъдеще, може би в законопроекта не е с най-добрата правна техника и поражда въпрос, затова ще бъде прецизиран така, че да не създава никакви съмнения и правна несигурност. До създаването на този модул изборът ще се извършва със съществуващите правни системи“, заяви Йорданова.

Хамид изтъкна, че на изискването за този нов модул не е придадено ретроактивно действие със законопроекта. „То няма да как да рефлектира върху вече извършения избор и за да е категорично ясно, ще посочим, изрично, че започналите процедури се довършват по досегашния ред“, каза той.

„От внасянето на законопроекта в петък до вчера се наложи на няколко членове на ВСС да се опитвам да обясня каква е волята на законодателя“, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов. И каза, че са го питали дали новото изискване за избор на ad hoc прокурор ще се приложи към вече започналата процедура за избор, при която от списъка с 22-ама съдии, желаещи да разследват главния прокурор, на случаен принцип се падна първа тази функция да поеме Даниела Талева от Софийския градски съд. Т.е. дали сега Прокурорската колегия на ВСС трябва да я назначи за прокурор във Върховната касационна прокуратура, както изисква законът. След разясненията на Йорданова и Хамид, че вече започналата процедура няма да бъде засегната от промените в закона, Славов посочи, че според Министерството на правосъдието тя не зависи и от оспорването в Конституционния съд на измененията в НПК и ЗСВ. „Тази процедура не е просто някакъв административен процес, а процедура по определяне на разследващ орган и допускането на делото в КС няма суспензивен ефект спрямо нея. Това не административен процес и не може да се приложи чл. 54 АПК“, заяви министърът.

В заседанието на комисията участва зам.-председателят на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Лада Паунова. Тя подчерта пред депутатите, че с колегите ѝ, въпреки трудностите, са спазили закона и в 14-дневен срок от влизането му в сила бяха готови със списък на съдии, които могат да разследват главния прокурор, а в петък на случаен принцип вече беше избран такъв.

„Всички бяхте свидетели на публичността, с която беше извършен. До този модул в ЕИСС имат достъп само двама администратори във ВКС, определени лично с мое разпореждане“, каза тя.

Съдия Паунова обаче заяви, че я притеснява друго – ако за случайното разпределение на преписките срещу главния прокурор бъде създаден отделен модул, какво ще е общественото доверие на гражданите в ЕИСС. „Излиза, че за специалния случай се създава отделен модул, защото ЕИСС е несигурна. Вярата на гражданите в правораздавателната система би била подрината в съществена степен. А и не знам с какво темпо би се движило разследването на главния прокурор, ако чакаме изработването на подобна система“, каза тя и добави, че е последният човек, който ще защитава ЕИСС, „защото тя създава повече трудности, отколкото улеснява работата на съдиите и служителите“.

Подкрепи я зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев. „Ще бъде много лош сигнал ако се получи така, че имаме една абсолютно сигурна система за случаен избор на ad hoc прокурор, а не допускаме такава висока степен на сигурност в работата на ЕИСС – системата, в която става изборът на всеки съдия по всяко дело. Не бива да допускаме такова нещо“, каза той. И напомни, че затова в чл. 360б ЗСВ е предвидено нови изискване всяка година да се извърша одит на всички системи на съдебната власт и резултатите да се представят на министрите на правосъдието и на електронното управление.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *