НС прие механизъм за разследване на главния прокурор и на неговите заместници

Народното събрание прие механизъм за разследване на главния прокурор и на неговите заместници, предложен от Министерството на правосъдието.

Депутатите гласуваха наказателен съдия от окръжно, апелативно и върховно ниво с най-високия ранг в системата да бъде определян за прокурор ад хок, който ще разследва престъпления, извършени от главния прокурор или от негов заместник и ще бъде назначаван за прокурор от Върховна касационна прокуратура.

Този магистрат ще бъде определян на случаен принцип от списък, одобрен от Наказателната колегия на Върховния касационен съд, при получено изрично съгласие от него.

По същата процедура, при повдигнато обвинение срещу главния прокурор, ще се определя върховен съдия, който ще осъществява контрол върху действията на прокурора, разследващ обвинител №1. Върховният съдия временно ще бъде назначаван за зам.-главен прокурор.

Мнозинството във Висшия съдебен съвет, необходимо за избиране и освобождаване на главния прокурор става от 17 гласа „за“ на 13 гласа „за“.

Мнозинството, необходимо за избор и освобождаване на председателите на двете върховни съдилища остава непроменено – 17 гласа „за“, решиха депутатите.

Неприключилите производства по избор или предсрочно освобождаване се довършват по новия ред. В 14-дневен срок от влизането на закона в сила Наказателната колегия на ВКС трябва да одобри списък на съдиите, които могат да бъдат назначавани за прокурори ад хок по механизма.

В тримесечен срок от влизането на закона в сила Народното събрание и органите на съдебната власт започват процедура за нов избор на членове на ВСС.

Posted in Какво ново, Право и ред, Свободни в словото and tagged .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *