Николай Стайков: Мартин Божанов – Нотариуса е използвал син буркан

Пред „SS клуб“ дежурели полицейски коли като пред „Осемте джуджета“

Мартин Божанов – Нотариуса се е движел със син буркан на колата, с охрана, влизал е спокойно на паркинга на спецпрокуратурата, имал е поне 4-5 телефона и е разширявал постоянно кръга си на влияние в съдебната власт. Това разказа на изслушване пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет журналистът и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) Николай Стайков.

Той беше поканен да говори във връзка с информацията за частния клуб „SS“ на застреляния Божанов, посещаван от магистрати.

Преди това беше изслушан и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който каза, че не разполага с „достоверна и проверена информация“ и се обяви срещу „лов на вещици“.

„Мартин Божанов – Нотариуса е използвал син буркан. Влизал е най-спокойно на паркинга на Специализираната прокуратура, обикалял е с охрана. Задължително трябва да се провери дали той е имал статут на информатор, доверено лице, или по някакъв начин е сътрудничил на органите на МВР. Парадирал е с особен статус, гласи наша информация. Призивът ми е да проверите дали той е имал такъв статус и кой му го е дал“, каза Стайков пред съдебните кадровици.

„Стана ми много любопитна информацията за разследването, което е в момента. Впечатление прави наличието на два телефона, които са били иззети по време на претърсването. Аз знам от близки хора, че той е имал най-малко 4-5 телефона. Аз имам 3, така че защо полицията има два – това за мен е една изключително интересна задача. Интересно ми е къде са изчезнали останалите телефони и кой пречи в момента на следствието“, попита журналистът.

По негова информация „SS“ е отворил преди около 10 години и в него е работила жената на Божанов. От разговори с магистрати Стайков е разбрал, че съществуват членски карти за клуба. „Моето предположение е, че „SS клуб“ е продължил да се използва като място за определени срещи. Какво правят толкова много полицейски автомобили пред въпросния клуб? Имам информация за 2018 г. и 2019/2020 г. – там е имало изключително много автомобили, които приличат на полицейски, и хора, които приличат на полицаи. Осигурена е била охрана от полицаи, най-вече от СДВР – такава информация достигна до нас. Няма как да я проверим, но една проверка в СДВР би открила“, призова Стайков.

Според журналиста моделът на Божанов е включвал подкупване на съдии за назначаване на определени вещи лица до предизвикване на несъстоятелност на определени фирми и решаване на определени дела с голям материален интерес. Той добави, че Божанов започва на „улично ниво“ с малки имотни измами, но разширява кръга си на влияние, като издигането му е свързано с хора от съдебната система, на които е залагал и които се издигат до „едни изключително високи нива в съдебната система“.

„В момента, в който Ивайла Бакалова донесе записа с Мартин Божанов и Емил Писков, тогава стана ясно, че става дума за професионалисти. Имаше точен език, на който се говори, изключително обигран, добре запознати бяха с последните заседания по делото на Денков. Аз също бях на едно от заседанията по делото срещу Денков и там не видях нито един от двамата, а те цитираха буквално цитати от делото. Проучихме кои са те, оказаха се неслучайни хора. Достигнахме до информация, станала известна и сега след убийството – откраднатото дело, смененото ЕГН, имотните измами. Част от информацията можехме да докажем, друга – не. Затова решихме да осветим въпросните записи. Надявахме се да предизвикаме това, което сега виждаме като ефект. Поради много причини то не се случи“, каза Стайков.

„Писков е бивш полицай, бивш служител в антикорупционното звено на ДАНС и настоящ адвокат. Получихме информация, че той е работил по проучване на магистрати. Бях поканен в офиса на „колегите“ – Писков и Божанов. Отидохме с екип, те приеха поканата за интервю, направихме го и го излъчихме. След това, за разлика от „Осемте джуджета“, никой от нас не е получавал заплахи. Започнаха обаче да се появяват заплахи по медиите към Ивайла Бакалова“, разказа още журналистът.

„Проверката започна с тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, той прояви голям интерес по случая. Предоставихме записите в ГДБОП. За преписката в ГДБОП научих наскоро, не знам какво са направили като проверка“, добави Стайков.

Той призова ВСС да направи проверка за незаконна намеса на групировката около Мартин Божанов – Нотариуса по делата по несъстоятелността на КТБ, делата по конфискацията на активите на Евелин Банев – Брендо и семейството му и делото „Манджуков срещу Инвестбанк“.

Posted in Какво ново, Право и ред and tagged , , .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *